Litoralul bulgăresc, vara lui 2010. Primul nostru concediu lung în calitate de familie. Ana avea 1 an și 5 luni. Am ales un resort în care să nu ne lipsească nimic și să aibă și medic, în caz de neprevăzute. În primele 6 zile din 10 totul a fost de vis. Copil fericit, apă la temperatura ideală, verdeață multă, spații de joacă. Pfffuuu, vacanța ideală. Până în ziua a 7-a, când Ana s-a trezit moleșită. Când am pus mâna pe ea, m-am speriat. Puteai face lejer o omletă pe capul ei. Avea febră mare. Peste 40 de grade.
Primul lucru la care m-am gândit a fost să chem mai repede un medic, să îi scadă febra.
Procesul a fost traumatizant pentru amândouă. A învelit-o în prosoape reci, inclusiv în zona plămânilor, deși eu știam că aceea trebuie evitată. Ea urla și se zbătea. A fost brutal și deloc empatic, dar a reușit să echilibreze situația.
De atunci, timp de vreo 2 ani de zile, să aibă febră mare a devenit o obișnuință pentru noi. Una doua, la prima răceală, termometrul hop la 40+ și inima mea în gât de fiecare dată. Până m-am obișnuit. După câteva sesiuni, știam cu ochii închiși protocolul de scăzut febra. A crescut, a trecut asta și au apărut altele.
Oricât de vitează mă dădeam, am rămas cu frica de febră mare
De fiecare dată când mi se părea mai călduță, puneam termometru și dacă urca un pic peste 37, băgam artileria cunoscută. Siropele, supozitor, tot tacâmul. Nimic mai greșit, aveam să aflu după ani de zile, de la un medic echilibrat și foarte simpatic.
Dr. Sorin Cadar, Medic Primar ORL, Asociația Română pentru Homeopatie Clinică, invitat ca speaker la Social Media for Parents 2017, ne-a spus cum să tratăm febra copiilor, ce greșeli să evităm ca să avem copii mai sănătoși și ce să conțină bagajul de vacanță.
Febra e un lucru bun! Până la 38,5 nu e febră mare!
Sistemul imunitar este armata corpului. Pe timp de pace, adică atunci când copilul este sănătos, armata stă pe loc repaus. Atunci când în corp apare o agresiune, creierul dă semnalul de alarmă, astfel încât sistemul imunitar să intre în acțiune. Prima măsură a organismului – creșterea temperaturii, care este un SEMN BUN, un semn că organismul luptă! De aceea, până la 38,5 nu este indicat să intervenim cu anti-inflamatorii non-steroidiene (de tip nurofen, panadol). Putem interveni cu preparate homeopate, recomandate de medic și cu metode „din bătrâni”.
Abia după 38,5 putem interveni cu antitermice (ibuprofen), iar de la 39,5 este absolut necesar să ne prezentăm la medic!
Orice temperatură peste 39,5 afectează sistemul neurologic, așa că nu neglijați acest aspect.
Un alt fapt important este că febra nu este semn de infecție, așadar nu se tratează cu antibiotic!
Așa cum nu tratăm insolația cu antibiotic, nici febra nu o tratăm astfel, deoarece 88% din afecțiuni sunt virale, iar pentru afecțiuni virale nu s-a inventat încă un antibiotic :-).
80% din bolile copiilor sunt induse și provocate de părinți. De ce ar trebui să ținem seama
Nu orice strănut trebuie tratat!
Orice copil care aleargă transpiră!
Orice copil care transpiră și stă, se îmbolnăvește. Dacă însă continuă să se miște, nu se va îmbolnăvi. Vezi eterna remarcă, în special a bunicilor – Ai alergat destul, ia uite, ai transpirat, stai lângă mine pe bancă. Ei bine, taman atunci va răci copilul.
Orice copil trebuie să mănânce înghețată!
A fost sfatul preferat al tuturor celor din sală. Atât adulții, cât și copiii pot să consume înghețată, fără niciun pericol că vor răci!
Ce trebuie să conțină trusa de vacanță? Recomandarea dr. Sorin Cadar
Anti-inflamator non-steroidian (de tip ibuprofen)
Anti-alergic
Anti-emetic (pentru greață și vomă)
Dezinfectant nazo-faringian
Dezinfectant digestiv
Arnică – ideală pentru lovituri, mușcături de insecte, etc.
Așadar, ce am reținut eu din discursul dr. Cadar este că febra până în 38,5 nu este febră mare, deci nu se intervine decât naturist/homeopat, că îngrijorările și extra-precauțiile adulților pot provoca bolile copiilor și că înghețata este bună! Întotdeauna 🙂
Citește și
Trusa medicală de vacanță. Ce să nu lipsească din ea
Sfatul medicului. Vara este nevoie de ochelari de soare pentru copii
5 greșeli în diversificarea bebelușilor
Diareea nu se tratează cu regim, nici febra cu antibiotice
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Sursa foto – Freepik.com
Uite aici elevă silitoare! Ai redat foarte acurat ceea ce a spus medicul. 🙂
Multumesc, Robert! Mi-a placut f mult medicul asta, cred ca de aia am fost atenta, mai ales ca aveam ceva istorie cam horror cu febra 🙂
Da, și mie mi s-a părut mega simpatic. Și da, sunt de acord cu tot ce a spus! :))
Asta cu febra e bună am aflat-o și eu acum vreo doi ani când a făcut Tudor infecție cu un enterovirus. Noroc că și medicul de familie și pediatrul sunt super ok și mi-au calmat temerile…acum nu iau măsuri decât dacă ajunge la 38- am văzut că dr Cadar recomandă 38,5…oricum e nasol să-i vezi bolnavi 🙁
Da, eu am aflat tarziu, tare stresata am fost cu febra asta in copilaria mica. Bine ca a trecut :-)))
Doua inghetate pe zi, asa ne recomanda noua dl. doctor Cadar. Iar Tudor e un pacient ascultator 🙂
Una peste alta, de cand am inceput tratamentul homeopat, am scapat de multe belele. Nu a mai facut nici o otita (desi se intamplau destul de frecvent pana atunci), iar fondul alergic s-a diminuat treptat (primul semn a fost dupa doar 2 sesiuni de remedii, s-a linistit pediatra cand a vazut ce bine a raspuns). La noi a functionat, a fost o decizie buna sa mergem pe calea asta.
Ce tare! Prietenul copiilor, asta da medic exemplar :-))))
Buna ziua si eu am.un baietel cu alergii si otite la activ..imi spuneti ce tratament ati urmat..??
Draga Simona,
Tratamentul trebuie prescris de medic, deoarece fiecare copil reactioneaza diferit. Fetita mea nu a facut otite, in schimb teren alergic are, dar am primit tratament diferentiat de fiecare data. Multa sanatate!
Fii-miu a facut de 3 ori herpangina cu febra 40. Noroc ca am dat peste medici normali la cap care au stiut ce sa-i administreze si cum sa-i scada febra fara sa-l indoape cu tot felul de buline. Eu le dau rar de tot antitermice. Nici nu au facut febra de prea multe ori, dar nici nu am sarit cu antitermicul. Cred ca si organismul trebuie sa lupte putin.
Aoleu, cam nasol. Ma bucur ca esti echilibrata si ai avut noroc si de medici ok, e mare lucru!
Ar fi de prisos să adaug că soțul meu este olandez?!
:-)))))
Si eu stiam ca febra e un semn ca organismul se lupta cu boala/virusul etc. si nu trebuie sa ne ingrijoram pana la 38,5. Din fericire in 16 luni, micul P. nu a avut decat o data 38,7 dar si atunci i-a scazut fara antitermice 🙂
Pfuuu, ce bine, ce usurare. Si eu stiam ca e semn ca lupta organismul, dar nu stiam ca nu se intervine, pediatrii pe la care am fost eu erau mai panicosi 🙂
Pfuuu, ce bine, ce usurare. Si eu stiam ca e semn ca lupta organismul, dar nu stiam ca nu se intervine, pediatrii pe la care am fost eu erau mai panicosi 🙂
Ce experienta neplacuta ati avut! De febra mi-a fost si mie frica mereu. Insa pot sa spun ca am avut noroc, pentru ca fiica mea a avut un singur episod mai grav, pe la 5 ani. Sunt foarte utile informatiile astea, vor ajuta multe mamici sa priveasca lucrurile dintr-o alta perspectiva. Cat despre inghetata, ce sa mai spun, noi am descoperit una tare buna cu capsuni si frisca 🙂
Da, bine ca a trecut 🙂
Eu ador inghetata cu menta, dar din pacate sortimentul preferat de mine a disparut de pe piata 🙁
Și eu sunt de acord cu tot ce a spus domnul doctor. Mi-a plăcut rcum demolează el mituri, mai ales cel cu frigul și înghețata. So, dezlegare la înghețată:))
Exact, sa curga cupele cu de toate :-))))
Salutare mamici ,
Eu locuiesc in Germania si aici medicul mi-a recomandat(de la primul vaccin) sa iau masuri(antitermice) abea dupa 39.5.Da ati citit bine n-am grasit la cifre.Febra se masoara in fundulet si eu asa am procedat cu ambii copii desi cea mica protesta si mai protesteaza inca la masuratul febrei. La 3 si respectiv 7 ani copii mei au trecut mereu cu brio peste raceli si infectii fara antibiotice.Am locuit o perioada si in Ro si am fost foarte surprinsa sa aud si sa remarc mai ales recomandarile medicilor la febra.
Compresele cu apa rece le-am experimentat doar o data dar am infasurat doar piciorusele si efectul a fost vizibil(nu trebuie infasurat tot copilul in prosoape reci ca e traumatizant).
Cineva scria mai sus ca e buna inghetata la febra daca am inteles eu bine(noi am experimentat-o doar la dureri in gat insuportabile) .Ma gandesc ca ar fi o solutie foarte agreata de copii.
Sanatate va doresc !
Fausa, imi era dor de comentariile tale 🙂
Multumim pentru recomandari si impartasirea experientei. Sanatate multa!
Pe măsură ce citesc îmi dai seama ce a însemnat un pediatru bun. Numele lui nu contează, e un anonim, doar ca omul și a făcut treaba ca la carte. M a luat în primire după ce m am înscris la el la nimereala. Și de la prima vizita acasă – 4 au fost obligatorii, intrau în fisa postului – mi a explicat cu calm când e cazul si cand nu sa mă alarmez. Pana la 38.2 nu dai nimic, apoi dacă nu scade și ajunge la 39 ne vedem la cabinet. Nu dai nimic copilului din proprie initiativa. Și pana la grădiniță în afară de nurofen, stodal și vitamina C nu cred ca a înghițit ceva. Apoi a făcut o singura data febra 40 în miez de noapte. Dus călduț, nurofen și dimineață la cabinet. Atunci a luat antibiotic.
Dacă m-a „crescut” bine? Eu zic ca da… Cel puțin m a învățat ca nu eu decid ce înghite copilul. Și chiar și când am impresia ca „stiu” ce sa îi dau, tot o sun pe prietena mea, doctor de familie, sa vedem ce e cu copilul.
Chiar ca mare lucru. Mai ales „pe vremea noastra” 🙂 de mame de copii mici erau f rari acesti pediatri. Acum imi place sa cred ca sunt mai multi care s-au „desteptat”