Now Reading
Ce îi faci cadou unei proaspete mame? 6 ponturi utile!

Ce îi faci cadou unei proaspete mame? 6 ponturi utile!

cadou pentru o psoaspătă mămică

 

Mă plimb grăbită printre rafturi. Fac ultimele cumpărături de vacanță și, ca întotdeauna, îmi mai lipsește un elefant cu trompă roz și familia lui din coșul de cumpărături. Trec grăbită pe lângă raionul de copii și îmi atrage atenția un cuplu de tineri. Erau aidoma unui bărbat la raionul de cosmetice. Pierduți total. Din discuție mi-am dat seama că aveau nevoie de un cadou pentru o proaspătă mămică. Puneau mâna pe cele mai strălucitoare, colorate și scumpe obiecte. Evident și cele mai puțin utile.

Mi-am adus aminte cu haz și nostalgie cum eram noi la cumpărături înainte să o avem pe Ana. Cred că am bătut recordul la cumpărat cele mai costisitoare și inutile obiecte pentru bebeluși. Ca și în primele luni de când am devenit părinți. Am scris deja despre cele 10 lucruri inutile din primul an de viață al bebelușului.

Ce îi trebuie, de fapt, unei proaspete mămici?

Un duș, un somn legat de cinci ore, o cafea tihnită :-). Până se inventează puterile magice, eu am făcut o listă cu idei de cadou pentru o proaspătă mămică. M-a ajutat noua colecție de puericultură din Carrefour Feeria Băneasa. Recunosc că mi-a făcut mare plăcere să mă plimb printre rafturi și să îmi aduc aminte de vremuri dragi, cu miros de bebeluș, mânuțe mici și pufoase și zâmbet știrb.

Lista cu idei de cadou pentru o proaspătă mămică ar trebui să conțină două mari categorii de obiecte – consumabile și obiecte de uz intens sau obiecte utile, dar care nu intră pe lista de cumpărături imediate.

 Consumabile și obiecte de uz intens

Evident că pe locul I stau scutecele pentru bebe. Credeți-mă, sunt mană cerească. Nu, nu e de prost gust să te prezinți la proaspeții părinți cu un bax de scutece. Dacă întrebați înainte mărimea și marca, o să primiți recunoștință pe viață. Tot aici intră și șervețelele umede și, dacă mămica nu alăptează, laptele praf. Neapărat cu o întrebare prealabilă. Nu ar fi rău să puneți și niște body-uri simple din bumbac pe listă. Sunt tot un fel de consumabile în primele luni.

Dacă mămica alăptează, niște tampoane de sân sunt un obiect de pus pe listă. Sunt utile, dar cel mai probabil vor zbura primele de pe lista lungă de lucruri necesare. Cam așa se întâmplă cu ce nu e strict legat de bebeluș. Mama mai face și improvizații, compromisuri, parcă nu știm toate cum e. Așa că eu am pus în coș un pachet.

cadou pentru proaspete mămici

Deși par lucruri lipsite de importanță, consumabilele sunt aur pentru niște oameni al căror buget, casă, liniște a suferit brusc un mic tsunami. Credeți-mă, o să primiți recunoștință pe viață.

Lucruri utile, mai puțin urgente

Din categoria lucrurilor utile, dar care nu sunt pe lista de urgențe pentru proaspeții părinți, eu am ales periuțe de dinți, care pot fi folosite de la primul dințișor, adică de la 4-6 luni ale lui bebe și un set de “manichiură” pentru bebe. Forfecuța este tare utilă, odată ce mama scapă de teama de a tăia unghiuțe minuscule. Pe lista asta mai puteți pune cănuță pentru apă, cu sistem anti-scurgere sau oliță

Jucării pentru bebe

Pe lista de obiecte pentru bebe, puteți pune fie o jucărioară simplă, de căruț, fie o păturică de activități, pe care bebelușul poate fi pus de la câteva luni. O să îi ofere mămicii câteva minute de respiro. Pe mine m-a ajutat mult, mai ales că eu am avut un copil nu prea mobil, adică unde o puneai acolo stătea, dar extrem de vocal – cerea atenție mereu, iar obiectele foșnitoare de pe păturică o țineau puțin ocupată.

Obiecte « nice to have »

Pe lista de obiecte bune de avut, dar care pot fi ușor scoase de pe listă, pentru restrângerea bugetului, este perna de alăptat. E utilă și în sarcină – mama își găsește mai ușor o poziție confortabilă de somn cu ajutorul ei, dar și după, când este un suport de nădeje la alăptarea bebelușului.

Eu am folosit-o și când o hrăneam pe Ana cu biberonul, devenise un loc de refugiu și răsfăț pentru amândouă. Așa că o puteți pune lejer pe lista de cadouri pentru proaspete mămici. Am găsit atât varianta bleu, cât și pe cea roz, dar și una neutră.

Obiecte pentru vârste mai mari

Pentru că în primele luni de viață mămica va fi asaltată de cadouri și oricum în această perioadă lucrurile pe care le folosește cel mic se rezumă la scutece, biberoane, dacă e cazul și body-uri – multe și diverse, ar fi bine să vă orientați și către perioadele în care bebe crește, euforia vizitelor scade și părinții trebuie să se descurce singuri cu lista de achiziții.

Puteți alege o categorie mare, din care să luați mai multe obiecte.

De exemplu, momentul diversificării. O să fie nevoie de bavețele, castronel – am găsit unul foarte util, cu linguriță inclusă și, desigur, scaun de masă. Am ales un model mic, ușor de montat pe un scaun normal și care mi s-a părut că aduce puțin cu scaunul  multi funcțional pe care l-a folosit noi. A fost cel mai util cadou pe care l-am primit noi pentru Ana.

Obiecte mari

Dacă vreți să faceți un cadou mai mare mămicii, puteți să vă uniți mai mulți prieteni și vă puteți orienta către un cărucior pliabil, ideal pentru perioada când bebe crește, dar încă folosește căruțul. Pe mine m-au fascinat modelele ușor pliabile și foarte foarte ușoare, mi se pare esențial să îți simplifici viața, mai ales în primii ani de viață ai copilului.

Pe lista asta mai puteți pune scaun de mașină sau tricicletă, ori vreun obiect de care părinții au nevoie și l-au pus în vedere pentru achiziții viitoare.

Sigur că lista rămâne deschisă pentru că, în momentul în care apare un copil, posibilitățile devin nelimitate și doar cerul și portofelul 🙂 sunt limita.

De mare ajutor dacă aveți de luat un cadou pentru o proaspătă mămică vă poate fi noul catalog de puericultură Carrefour, disponibil din 17 august și până în 20 septembrie. Veți găsi acolo o mulțime de articole utile la prețuri promoționale. Găsiți catalogul aici

Voi ce cadouri ați primit când erați proasete mămici și v-au fost de mare ajutor ?

Citește și

5 greșeli în diversificarea bebelușilor

Ce nu trebuie să lipsească din trusa medicală de vacanță

Sfatul medicului. Vara este nevoie de ochelari de soare pentru copii

Diareea nu se tratează cu regim, nici febra cu antibiotice

Clipitul des al copii. Cauze frecvente

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.

 

View Comments (25)
    • Multumesc, doamna! Mi-am luat-o din Paris, de la reduceri i de atunci o port fara incetare. Iubesc gentile postas 🙂

  • Noi am primit, printre altele, un marsupi! Nu ne-am dezlipit de el in primele luni ale lui bebe, fie ca mergeam la plimbare, fie pentru a-l adormi, fie la cumparaturi.. Si geanta pentru carucior recomand. Dupa un an si jumatate, cand bebe deja mergea in picioare, am inlocuit-o cu un rucsac.

    • Multumim mut pentru pont! Daaaa, si sistemele de purtare sunt f utile. Noua caruciorul ne-a venit cu geanta cu tot, a fost mana cereasca, am hartanit-o pana s-a rupt 🙂

  • Ce am primit si ne-a fost noua de ajutor : un bax de pamperși, playmat pt bebe, jucărie pt car-seat, body-uri, rucsac pt bebe, castronel si lingurita, spuma baie pt mami, ciorapei cu zdranganei, hăinuțe diferite mărimi. Ce am primit inutil : suzeta, săpun lichid, crema, ulei pt bebe(nu au întrebat ce folosim si au ales o gama proasta sa zic asa), păturica mega-groasa, căciulițe ( am nascut in mai si nu am folosit nici măcar una)… si sincer e păcat sa nu folosești ceea ce primesti De aceea eu in general am întrebat ce au nevoie sau daca stiu ca au cam tot am luat hăinuțe sau jucării

  • În ce Carrefour ai făcut pozele? Că mă interesează scaunul ăla de masă. Păturica de activităţi pe care o ai în mână seamănă foarte mult cu ce am avut noi. Nu a fost extrem de încântat de ea pentru că e argint viu copilul ăsta, însă pe vremea când era Eliza mică, ea a fost mai pasionată.

    • La Baneasa, dar fiind in catalogul nou sigur peste tot se gasesc. Paturica la noi a mers pentru ca Ana a fost imobila – s-a intors tarziu, s-a ridicat tarziu, a mers tarziu. Ea cu gura si ticnalul a stat grozav :-))).

  • Hmm! Chiar am o prietenă care urmează să nască și mă gândeam că nu vă fi greu să îi iau un cadou. Acum, văzând lista ta, mi-ai adus o mulțime de idei noi. Ce mă fac? Va trebui să îmi fixez un buget. Altfel dorul de copil mic o să mă ducă la prea multe achiziții.

  • ce nu e trecut pe lista si mi-a prins colosal: mancare gatita. Poate parea banal dar tava de prajituri sau borcanul de muraturi au fost minunat primite ca mi-au adus minute pentru mine.

  • Buna!
    Pentru mine, somnul ar fi fost o binecuvantare in primul an, cel putin la primul copil. La al doilea copil, alta poveste. Adevarat grait-ai cu scutecele, dar intrebat in prealabil, deoarece fiecare are preferinte sau stie ce ii trebuie. Din nou la cosmeticele pentru copii (gel de dus, sampon, crema de corp) – nu lua ce iti vine tie, mai bine intrebi pentru ca fiecare copil poate avea nevoi specifice. Ce ar fi fain e si un cod al bunelor maniere atunci cand mergi acasa la doi parinti cu un copil nou-nascut: ceva in genul anunti ca ai vrea sa ii vizitezi, dar intrebi cand se poate, nu ii anunti ca esti la usa; vii dar mai si pleci, stai 15-30 de minute, nu 2 ore. In fine, sunt multe. Din ce am cumparat eu pentru nepoti si finuta se inscriu in categoria peste 4-6 luni (hainute de bumbac sau pentru sezonul rece, ustensile pentru hrana bebelusului si jucarii de rontait ).

  • Eu am primit un wrap și mi-a venit mănușă pe suflet. Apoi am primit de la sora mea o ședință la tratament facial. Și acum, după 6 ani, îmi amintesc pas cu pas acea ședință, ce am vorbit cu cosmeticiana, ce produse a folosit, daaar mai ales cum m-am simțit. Și nu era vreun salon de renume, dimpotrivă, era unul de cartier. Dar timpul cu mine, doar pentru mine, parcă a fost ca si cum sufletul mi-a venit înapoi acasă. M-am întors plină de bunătate și enrgie pozitivă la Măriuca 🙂

  • Hainutele (eventual mai maricele decat varsta pe care o are copilul la data vizitei) mi se par foarte utile. Insa neaparat trebuie facuta corelarea intre varsta copilului si anotimp.(eu am primit niste chestii faine de tot pt iarna insa pt varsta de 3 luni de exemplu. Iar micul P. a facut 3 luni in plina vara…

  • Eu i-as face cadou o menajera, o bucatareasa si un consilier in alaptare.Glumesc, si nu prea 🙂 adica daca ar fi fezabil, cred ca ar fi.utile in multe cazuri.

  • Mi-am adus aminte când am avut primul somn legat de 5 ore după ce născusem :)…mamă, cum a fost! Legat de cumpărături, noi am moștenit de la verișoara lui Tudor pătuț, cărucior cu landou, scăunel de mașină. N-a contat că erau cu roz. În rest, scutecele erau la mare preț, șervețelele umede, și soluțiile pentru colici.

  • Eu am primit o multime de cadouri neinspirate dupa ce am nascut, asa ca mi-as fi dorit ca prietenele mele sa citesc un articol asa util ca al tau! 🙂 Desigur ca am apreciat gestul si stiu ca ele au fost bine intentionate, dar mi-a parut rau ca au cheltuit banii pe lucruri pe care nu le-am folosit.
    Acum, cand am o prietena care devine mama, incerc sa ii duc lucruri cat mai practice si eventual sa o ajut la treburi pentru ca stiu cat de mult conteaza asta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top