Now Reading
Avantia Single Moms, comunitate de sprijin pentru mamele singure

Avantia Single Moms, comunitate de sprijin pentru mamele singure

Am mai spus eu, în nenumărate rânduri, că unul din cele mai importante lucruri după ce am divorțat a fost să știu că nu sunt singură, că nu sunt o ciudată, bântuită de stări inexplicabile, care nu mai simte că aparține nimănui și nicăieri. Grupul de suport după divorț a fost colacul de salvare pentru mine atunci, dar și discuțiile cu femei trecute prin aceeași experiență. Consider că sentimentul de apartenență și de susținere este ceea ce ne poate ajuta în momente grele, de aceea m-am bucurat să aflu de o inițiativă care sprijină femeile ce își cresc copiii altfel decât în cadrul unui cuplu format din două persoane. Pe scurt, mamele singure, deși nu prea m-am dat în vânt după expresia asta niciodată. Eu nu mă consider o mamă singură și, acum, nici o femeie divorțată. Sunt o femeie trecută printr-un divorț, care își crește copilul, având parte și de contribuția și susținerea ceilulalt părinte.

Cristina Tișu Maftei nu crede nici ea în titulatura de mamă singură, de aceea i-a adăugat un pic de „avânt” și astfel a luat naștere Avantia Single Moms, despre care am rugat-o să povestim mai pe larg.

Cum s-a născut ideea comunității Avantia Single Moms?

Cristina Tișu Maftei: Ideea acestei comunități în mintea mea a apărut în urmă cu aproximativ 2 ani. A fost momentul când m-am pus în contact cu mai multe mame singure și am aflat cât de dificil le este și din ce poziție trăiesc ele această experiență. Eu am început să lucrez cu mine, atât prin terapie psihologică cât și prin alte instrumente reunite în ceea ce numim acum dezvoltare personală și spirituală, înainte de divorț. Am realizat cât de mult m-a ajutat să fac acest pas fiind în echilibru cu emoțiile mele legate de ceea ce divorțul a presupus și câtă nevoie este de informare și sprijin pentru cele ce nu au avut această șansă. Când am ales certificarea ca și coach și am primit și instrumente concrete pentru a putea oferi mai departe din ceea ce eu simțeam că pentru mine a adus multă valoare și putere în viața mea, primul gând a plecat către mamele singure și cumva am știut că va veni un moment în care o să găsesc o formulă prin care să pot creea ceva important pentru ele.

Acest moment a venit tot în urma unei discuții cu o femeie minunată ce a avut puterea și încrederea să se deschidă în fața mea și să-mi vorbească, cu tot sufletul, despre durerea ei. Ea mi-a spus în acea discuție că pentru ea, în acel moment, cel mai important a fost că s-a simțit văzută și auzită, că a putut să vadă că nu este singura care simte tot amalgamul de emoții și că ”există viață după divorț”. Atunci am simțit încă o dată cât de important este pentru noi, mai ales atunci când viața ne ridică la fileu lecții grele, să avem un loc sigur unde să ne putem lăsa văzute și auzite așa cum suntem în acel moment și să avem posibilitatea să ieșim din mintea noastră, din durerea noastră și să ne putem conecta cu alte suflete și să vedem viața și prin alți ochi.

Ce își propune această comunitate și cui se adresează?

Cristina Tișu Maftei: Eu am gândit această comunitate – Avantia Single Moms – de la început ca un proiect în care să contribuim împreună!
Îmi doresc să fie atât locul în care găsim informații, sprijin, o încurajare sau o soluție cât și locul în care, oferim din ceea ce noi știm/experimentăm/simțim. Mai mult, mamele ce au anumită expertiză, pe lângă experiență de viață, să vină să ofere
din ceea ce ele cunosc. Avem deja Experte pe domenii precum financiar, iubire de sine, spiritual, sport și lista este abia la început. Sunt mame singure, ce au lucrat mult cu ele și vin cu informații valoroase și multă energie. Dorința mea este să reunim toate mamele ce sub o formă sau alta, se simt ”mame singure” dar își doresc să devină Avantia Single Mom – adică să își găsească puterea să AVANseze cu încredere spre o viață fericită pentru ele și, implicit, pentru copii lor.

Pentru că acesta este aspectul ce pe mine mă motivează și mai mult! Credința că doar o mamă ce este bine, este echilibrată, este conștientă și asumată are resursele să crească copiii așa cum ei au dreptul să fie crescuți: cu blândețe și iubire!

Ce crezi că le lipsește femeilor divorțate din România?

Cristina Tișu Maftei: NIMIC! Eu nu consider că le lipsește nimic! Nici unei mame nu cred că îi lipsește nimic. Important este să reușească ea să vadă și să simtă asta! Să iasă din tiparul clasic, să se pună în contextele potrivite și să își câștige încrederea în forțele ei adevărate.

De ce consideri că „mamă singură” este un stigmat?

Cristina Tișu Maftei: Deoarece a fost impregnat de această tristețe, milă, judecată – vine cu o presiune pe care eu cred că marea majoritate a femeilor ajunse într-un astfel de context o resimt. Am auzit multe persoane ce emit judecăți fără să cunoască nici un pic din contextul familiei despre care discută. Și le înțeleg și pe acestea. Așa știu ele să procedeze, așa au fost învățate, sau, în multe situații, fac asta datorită durerilor personale pe care nu vor să le accepte. Și este ok! Nu putem controla ce spun alții sau felul în care o fac. Ce putem însă să controlăm este felul în care noi reacționăm! Ce alegem noi să fie adevărat pentru noi! De aceea am ales să denumesc astfel grupul: Avantia Single Moms – mamele ce pot fi ”single” fără să se simtă ”alone” și aleg să AVANseze în viețile lor cât mai frumos și benefic.

Cum crezi că s-ar putea îmbunătăți situația femeilor care își cresc singure copiii?

Cristina Tișu Maftei: Poate că multor persoane nu o să le placă ceea ce voi spune. Părerea mea este că primul și cel mai important pas este asumarea responsabilității pentru propria viață. Atâta timp cât privim în jurul nostru și căutăm vinovați, nu avem cum să avansăm. Când suntem în povestea lui ”din cauza lui”, ”din cauza părinților”, ”din cauza sistemului”, ”din cauza banilor”, etc. ceea ce facem este să dăm toată puterea noastră! Nouă ce loc ne mai rămâne în viața noastră? Când ne asumăm responsabilitatea – doare! Doare să accepți că ai contribuit la felul în care viața ta a decurs, la durerea pe care ai ajuns să o simți, la nedreptățile ce consideri că le-ai trăit, etc. Dar după ce treci de durere, apare un sentiment minunat de ÎMPUTERNICIRE! Simți cum nu mai ești o frunză pe care fiecare o suflă în ce direcție vrea. Ai puterea să faci alegeri cu adevărat asumate! Chiar și această mică bucățică de început este un proces. Vine cu multe întrebări, cu nesiguranță, cu teamă. De aceea consider că este minunat să ne sprijinim unele pe altele pentru a depăși astfel de momente, de praguri, spre a ne construi viața pe care o dorim. Și asta mie mi se pare extraordinar!

Cum pot ajunge mamele divorțate la grupul fondat de tine și ce pregătești pentru ele?

Cristina Tișu Maftei: Grupul este pe facebook și acesta este link-ul de acces . Rog mult să fie completate întrebările.
Ce le pregătesc? Am început deja o serie de întâlniri pe care le-am numit Avantia Stories – Povești din inima mamelor singure. Sunt întâlniri destul de lejere dar care vin cu multă valoare prin anumite întrebări pregătite sau prin cele adresate de participante. Este fascinant cum de la o întrebare aparent simplă se ajunge la conștientizări pentru întregul grup sau la soluții la care nu ne gândisem până atunci. Următoarele pe listă sunt atelierele de conectare mamă-copil ce de data aceasta vor cuprinde și o componentă de art&craft minunată legată atât de partea de lucru cu emoțiile dar și de minunatul sezon de iarnă. Sunt ateliere unde ne jucăm și ne distrăm! Și prin joacă, atât copiii cât și adulții, au ocazia să exprime și să elibereze emoții într-un mod sănătos.

Cât despre planuri de viitor, mă gândesc deja și la o petrecere de iarnă mai ales că nu am apucat încă să facem așa o inaugurare oficială – dar aici o să revin cu mai multe informații. Și mai urmează mai multe forme de întâlniri și programe pentru care deja am început planificările cu expertele grupului și nu numai.

Eu personal cred că este nevoie de tot mai multe astfel de inițiative, care să le arate femeilor divorțate din România că nu sunt singure, că nu este un stigmat acela de a nu avea un partener și de a crește un copil singură sau într-o familie separată. O femeie aflată la începutul acestui drum are nevoie de un trib și exact asta cred eu că își dorește Cristina prin acest grup, să creeze un trib, în care fiecare femeie și mamă divorțată să se regăsească.

Citește și

Speed dating, o alternativă care câștigă teren și în România

Experiența mea cu aplicațiile de dating și o petrecere de single people

Relațiile după divorț, la bal sau la spital?

Ce-ar fi să trăim în loc să ne refacem viața?

5 gânduri pentru femeile care trec printr-un divorț

Oamenii divorțați nu vor mai fi niciodată normali

Dacă vă plac articolele mele, vă invit să dați like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu noutățile.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top