Expat life coach. Voi știați că există așa ceva? Ei bine, eu nu, și tocmai pentru că este ceva nou, exact ca și floral & life coach, conceptul meu, am fost intrigată să aflu mai mult despre acest concept de la Noura Shaban, care este expat life coach și care își propune să facă viața mai ușoară și mai frumoasă străinilor care vin pe termen lung în România. Noura Shaban este antreprenorul creativ de astăzi și îmi doresc să aflăm împreună de la ea ce înseamnă expat life coach și cu ce îi ajută pe străini un astfel de specialist.
Cum ai ales să devii expat life coach? Detaliază puțin conceptul tău, ce fel de servicii oferi?
La începutul anului am rămas fără un job full time așa că am decis să fac ceva pentru mine, niste cursuri care să mă ajute să mă dezvolt atât pe partea de online pentru blogul pe care îl aveam atunci cât și pe parte personală ca să pot trece peste momentul acela de a rămâne pe dinafară. Însă cineva acolo sus avea alte planuri cu mine.
Am întâlnit-o pe Ana Nicolescu (o știam din online însă nu m-am gândit niciodată ce impact va avea o discuție cu ea asupra carierei mele). M-am înscris în comunitatea ei cu gândul de a-mi dezvolta abilitățile de blogger, iar după o discuție revelatoare cu ea, Ana m-a întrebat dacă nu mi-ar plăcea să schimb puțin nișa în care nu îmi găsesc locul (pentru că îi spusesem că mă simt pierdută în marele ocean al bloggingului).
Astfel, m-am reorientat către o mai veche pasiune de-a mea, aceea de a lucra cu oamenii, de a-i ajuta să se integreze, de a-i ajuta să comunice mai ușor și am combinat asta cu formarea mea în limbi străine și a reieșit proiectul Noura Shaban – expat life coach. Acum ajut străinii veniți în Romania să se integreze, să își găsească tribul, să ia legătura cu experți precum avocați, psihologi, profesori, agenți imobiliari, etc și astfel încă din prima zi în Romania să simtă că sunt sprijiniți pentru a avea o acomodare mai ușoară.
Ce ai făcut înainte de a lua calea antreprenoriatului și a deveni expat life coach?
Înainte lucram în corporație, în paralel eram traducător și blogger, mă gândeam în sinea mea că va veni o zi în care voi fi blogger cu norma întreagă iar ceea ce s-a întâmplat în ianuarie a fost șutul de care aveam probabil nevoie pentru a face un pas înainte în carieră.
Cum ai luat decizia de a deveni antreprenor?
Îmi doream să fac ceva pe cont propriu, să îmi stabilesc singură programul și să pot avea grijă și de copii. Mai ales într-o perioadă atât de incerta în care au fost și multe vacanțe care cu siguranță ar fi fost greu de digerat pentru orice angajator. Știu că atunci când ești propriul șef e posibil să ai chiar mai puțin timp decât atunci când ești angajat dar sunt dispusă să fac acest sacrificiu pentru ceva ce îmi place și unde o greșeală este o experiență din care înveți ceva nou și nu doar o greșeală pentru care ești apostrofat.
De ce ai ales nișa expaților și ai ales să fii expat life coach?
Am ales această nișa deoarece am simțit că pe piața românească este un mare gol. Că oamenii care vin în țara noastră nu au o susținere, iar mulți dintre ei sunt nevoiți să se descurce fără să cunoască limba sau să știe că există cineva la care pot apela.
Care sunt sursele tale de inspirație și cum reușești să te disciplinezi pe cont propriu?
Inspirația vine chiar de la ei, expații care se lovesc zilnic de probleme, de lucruri pe care și le doresc să le afle, din sesiunile de coaching și din întrebările pe care mi le adresează. Încerc să îmi păstrez un program care să corespundă celui al copiilor, fac liste și încerc să rămân focusată pe task-urile pe care le am de făcut zilnic. Uneori e greu, mă trezesc că ceva mărunt mi-a mâncat mult mai mult timp decât mă așteptam, mă pierd în marea internetului atunci când îmi fac research-ul dar totuși încerc să nu mă depărtez de la intenția pe care mi-o propun zilnic.
Care sunt provocările cu care te confrunți ca antreprenor la început de drum în Romania?
Lumea e sceptică, e greu să deschizi un nou drum, să ai servicii de care poate oamenii nici nu au auzit până acum iar până când vocea mea se va face auzita va fi un drum cu multe lucruri de învățat. Chiar zilele trecute mă întreba cineva dacă trebuie să plătească pentru serviciile mele, ceea ce m-a uimit deoarece pe internet oamenii s-au obișnuit să se împrietenească foarte ușor dar superficial cu alți oameni și să nu le aprecieze munca.
Ești antreprenor și mamă. Cum le împaci pe amândouă?
Este destul de dificil uneori pentru că lucrez doar de acasă și inevitabil mai apare și câte un cap de copil în cadru, dar am întâlnit și oameni minunați care înțeleg foarte bine situația, uneori se deschid noi discuții pe această temă. Chiar și oamenii se simt mai familiari și se creează niște conexiuni foarte faine.
De ce crezi ca au nevoie cel mai mult antreprenorii români aflați la început de drum?
În condițiile actuale în care ne aflăm cred că ar avea nevoie de un coach care să îi țină ancorați și focusati. Cel puțin la mine așa a fost, lucrând de acasă era ușor să mă pierd în rutina zilnică, să îmi caut motive să nu fac un task sau altul, să îmi spun că sunt obosită și să amân luarea unor decizii, dar am avut lângă mine oamenii potriviți care mi-au dat energia necesară să pun pe picioare acest proiect.
Care este cea mai mare satisfacție pe care ai avut-o de când ai ales drumul asta?
Cea mai mare satisfacție cred că a fost atunci când am câștigat concursul de idei organizat de Podfest, unde ideea mea a fost aleasă din peste 20 de idei iar premiul a fost înregistrarea primului episod. Acest moment mi-a deschis noi orizonturi.
Te gândești sa te extinzi și la alte servicii, poate chiar să creezi și produse?
Da, sunt în plan mai multe produse și servicii însă momentan vreau să rămân focusată pe lucrurile de care am nevoie la început și să le iau pas cu pas, știu că multe idei vor veni de la sine ca un rezultat natural a muncii mele de acum.
Care este cel mai mare vis al tău în ceea ce privește business-ul pe care l-ai creat?
Să creez o comunitate, să devin o voce pentru ei și să știu că tot ce fac acum nu este în zadar.
Care ar fi sfatul pe care l-ai da unei mame/femei care cochetează cu antreprenoriatul, dar nu are curajul de a porni?
Să aibă încredere în ea! Și chiar dacă are dubii că va putea să realizeze proiectul la care visează, să nu se lase. Când ești la început de drum vei auzi și păreri pro și păreri descurajatoare. Să se înconjoare de oameni care vibrează în același ritm cu ea și să își ia energia de la ei. Cu siguranță ceva măreț va ieși de acolo.
Citește și
Geanina Studencu îi învață pe copii muzica prin joacă
Monica, Roxana și povestea colorată KnitsAmore
Antreprenor Creativ. Fleurane și povestea cu parfum de lavandă
Antreprenor Creativ. Andreea Paraschiv și BuzduBijoux, bijuterii cu poveste
Antreprenor Creativ. Cristina Maria Cojocariu, bijuterii energetice şi mult mai mult
Antreprenor Creativ. Art Inspir, cadouri inspirate și dedicate
Antreprenor Creativ. Astrid Deco, minuni gravate cu inima
Antreprenor Creativ. Claudia Groza Lazăr și poveștile personalizate
Antreprenor Creativ. Loredana Hurley și Prăvălie de bucurie
Antreprenor Creativ. Diana Udrea și Plicul Creativ
Antreprenor Creativ. Andreea Paraschiv și BuzduBijoux, bijuterii de poveste
Antreprenor Creativ. Mihaela Zah a imaginat împreună cu fetele ei lumea minunată Elijoy
Antreprenor Creativ. Alina Augustin, creatoarea măsuțelor cu poveste
Dacă vă plac articolele mele, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.