Now Reading
Antreprenor Creativ. Adina Todea le ajută pe femei să fie mai productive în business

Antreprenor Creativ. Adina Todea le ajută pe femei să fie mai productive în business

Recunosc că una din cele mai mari provocări ale mele, în special în ultimii ani, de când jonglez cu foarte multe pălării și roluri, este să îmi organizez agenda, să pun în ordine prioritățile și să le țin pe toate în echilibru. Uneori îmi iese, dar de cele mai multe ori ajung să scap din mână prea multele sacoșe pe care le țin și atunci se cere o reorganizare. De aceea, atunci când am văzut că o am colegă de prezentare la Sumitul pentru pace, armonie și o stare Zen pe Adina Todea, Productivity Coach, m-a bucurat ca un copil care găsește formula magică la cum să reușească să-și facă repede temele și să-i rămână și timp de joacă.

Am sorbit cuvintele Adinei și apoi am accesat și o ședință de claritate cu ea. M-am lămurit că tot eu trebuie să fac lumină, dar măcar am primit instrumentele necesare :-), așa că am invitat-o pe Adina să ne povestească puțin cum e cu productivitatea asta, dar și cu antreprenoriatul, având în vedere că face asta de foarte mulți ani.

Vă sfătuiesc să citiți până la final, pentru că Adina Todea, Productivity Coach,  are un cadou pentru cititori. De fapt nu unul, ci cinci :-).

Cum a apărut pasiunea pentru coaching în viața ta?

Adina Todea: Well, am descoperit coaching-ul în 2010 când am participat la Bootcampul – SelfMastery a lui Andy Szekely. Am “picat” acolo pentru am văzut o reclamă. Am intrat pe site-ul și pe blogul lui Andy, și am tot citit chestii, și simțeam din ce în ce mai bine citind. Au trecut multe luni înțeleg ceea ce eu citeam era dezvoltare personală.

Revenind la întrebarea ta, am participat la acel bootcamp și acolo am auzit prima dată de coaching. Nu știu dacă atunci am înțeles exact despre ce este, însă am înțeles e o metodă ajut oameni, printr-un sir de întrebări. Au trecut ani în care am fost la fel și fel de prezentări și cursuri de coaching, am citit o mulțime de cărți pe această temă și am putut compar cele mai importante metode de coaching.

În final, am ales un anumit curs – care are la bază psihologie cognitiv comportamentala ca certific și am ales lucrez după metoda de conștientizare și responsabilizare, care se bazează pe metoda întrebărilor, a abilitații de a asculta și pe modelul Grow, întâlnite prima dată în cartea lui Sir John Whitmore.

Ce ai făcut înainte de a lua calea antreprenoriatului?

Adina Todea: Înainte fiu antreprenor am fost Elevă 🙂 Dintotdeauna mi-am necăjit părinții prin comportamentul meu nonconformist, și fel și fel de idei antreprenoriale. Numai nu puteam fiu “ca ceilalți”. Asta mi-a adus ulterior foarte multe stigmate.

Îmi câștig traiul din activitățile inițiate de mine încă din studenție. În paralel, am mers și pe latura clasică, îi spun așa – am avut mai multe job-uri, în liceu, în studenție, și după, din care am putut compar ceea ce am învățat pe cont propriu și ceea ce era în sisteme și în alte afaceri, și anume: vânzările, relația cu clienții, time management, finanțe, contabilitate, marketing etc.

Mulți ani am fost one man show și am făcut de toate, am avut și angajați, am renunțat. Astăzi, am ceea ce se cheamă life style businesses și îmi place forma aceasta cel mai mult.

Cum ai luat decizia de a deveni antreprenor?

Adina Todea: Am lucrat, chiar dacă puțin – aproximativ 3 ani, cadru didactic și apoi la o filială a unei firme în domeniul de comercializare de papetărie, în Oradea, în paralel cu proiectele mele antreprenoriale. În acest scurt timp, am hotărât   voi face orice îmi stă în putință rămân antreprenoare și fiu propriul meu șef. Uneori am fost cel mai prost sef – am lucrat și 12 ore/ zi și m-am plătit prost. Însă, am perseverat știind într-o zi chiar voi depăși veniturile unui angajat și voi avea satisfacția de a avea propriul business.

De ce coaching în productivitate? Care este beneficiul principal pe care îl oferi?

Adina Todea: Ca și formare sunt coach, iar un coach poate ajute pe cineva își atingă orice obiectiv. Am ajutat mai multe persoane în domeniul antreprenorial, pe zona de comunicare, promovare, PR, marketing, vânzări și aceștia au avut rezultate de fiecare dată.

Am ales domeniul antreprenorial și mai exact productivitatea și time managementul, pentru în această zona eu am avut cele mai mari provocări și am obținut cele mai spectaculoase rezultate. Astfel am obținut multă claritate și cunoaștere și am ales ajut și pe alții care se confruntă cu acest gen de provocări.

Te adresezi exclusiv femeilor sau și bărbaților?

Adina Todea: Este adevărat am avut întotdeaunna mai multe cliente femei, însă am lucrat și cu bărbați. adresez deopotrivă și femeilor și bărbaților, însă femeile sunt cele care se confruntă cel mai adesea cu stări de epuizare, pentru adesea amestecă personalul cu profesionalul, iar ele cum sunt ocupate și cu gospodăria și cu creșterea copiilor, ajung în multe situații,  nu mai reușească prioritizeze și nu mai dau randament în nici una din arii, nici pe plan personal, nici  professional. Am lucrat însă și cu persoane ajunse în burnout. Și eu am fost în burnout. Cu acestea se lucrează un pic diferit.

Care sunt provocările cu care te confrunți (sau te-ai confruntat) ca antreprenor la început de drum în România?

Adina Todea: Draga mea, știi în toate domeniile vieții cea mai mare problemă o constituie lipsa de cunoaștere. Sunt și trainer și formator și am lucrat cu zeci de persoane care au dorit pornească o afacere, și iți spun e foarte firavă limita dintre “cred stiuși chiar am informații.

Antreprenoriatul este un parcurs complex și necesită multă cunoaștere și apoi și mai multă experiență. Am crezut, la început, merge și arunc în apa și învăț eu înot, apoi”. Adevărul este merge și așa, dar cu multe pierderi. La început am pierdut relații, am dat faliment, care ne-a costat bani și timp.

Am lucrat cu soțul meu atunci și adesea am amestecat personalul cu profesionalul. Noi spunem acela a fost MBA ul nostru. poți pornești bine ai nevoie de un mentor, de un grup de sprijin și de multă energie. E mult mai simplu așa. Poți treci prin stări de epuizare, stress, și ajungi nu mai vrei continui.

Antreprenoriatul e un drum, este cel mai complex și complet parcurs din viața unui om – ai parte de noutate, decizii, comunicare, negocieri, creativitate, anduranță, cunoaștere a contextului în care funcționezi, apoi multe metode de a servi. Și, în toate astea, ești tu, one man show, la început. Singur și totuși cu atât de mulți în jurul tău.

De ce crezi au nevoie cel mai mult antreprenorii români aflați la început de drum?

Adina Todea: De modele, de mesajul se poate. Apoi, de curaj. E nevoie începi, îți sufleci mânecile și te înarmezi cu răbdare. E un proces. La început de tot, nu știi ce faci, nu știi dacă și cum va funcționa, și atunci ca și resursă tu te încarci din faptul exista deschizători de drumuri. Din asta îți iei energia la început. Apoi, mai ai nevoie de cunoaștere. Într-un fel, am înțeles de ce există atât de puține școli de business. business-ul se învață în “teren” și cu mentor – cineva care are rezultate în antreprenoriat și care te susține pas cu pas ai și tu rezultate. Asta cred e metoda de a porni ca racheta. Evident există și varianta – nu am bani, nu am cunoaștere – experiență în teren. Aceasta funcționează și ea, dar e mult mai înceată și costisitoare.

Care este cea mai mare satisfacție pe care ai avut-o de când ai ales drumul asta?

Adina Todea: Când am primit primul “mulțumesc” pentru un serviciu livrat de mine unui client. Acela a fost momentul în care am înțeles funcționează și de acum încolo trebui doar dezvolt, cresc în afacere.

Te gândești îți extinzi activitatea și la mai mult decât ce faci acum?

Adina Todea: Sunt în plin proces de extindere. Am 2 afaceri care funcționează: una trecuta de puțin timp de faza de startup – apart hotel care merge spre stabilizare și o distribuție și magazine de specialitate cu vinuri premium românești. De puțin timp am pus bazele noii mele afaceri de mentoring și coaching în domeniul antreprenorial și lucrez la a crește și dezvolta această afacere. În viitor îmi doresc am o afacere în domeniul turismului experiențial. Dar asta, mai încolo, când se stabilizează afacerea de coaching.

Care este cel mai mare vis al tău în ceea ce privește business-ul pe care l-ai creat?

Adina Todea: ajut 100.000 de români să fie mai productivi, mai fericiți cu viața lor, aibă timp de oamenii importanți pentru ei și de hobby-urile pe care le au.

Care ar fi sfatul pe care l-ai da unei mame care cochetează cu antreprenoriatul, dar nu are curajul de a porni?

Sunt și eu mamă și creșterea copiilor nu este o treabă chiar ușoară. Consider esențial ca în primii ani – 7 ani daca vrei, petreci mult timp de calitate cu copilul tăuasta daca vrei pregătești un omuleț care devină autonom, îi sădești cele mai înalte valori și ai grijă la programele pe care i le implementezi. Timpul alocat copiilor este de la full job, la naștere, până la câteva ore pe săptămână în jurul maturității.

Așa , începi o afacere trebuie fii conștientă ai nevoie de timp și energie, și dacă ești în primii ani ai copilului s-ar putea nu iți iasă, și asta nu din cauză nu ai tu priceperea, ci pentru pur și simplu nu ai timpul și energia respective pentru îți este copilul prea mic. Eu lucrez la afacerea mea, acum, când fiul meu cel mic are deja 11 ani, aprox 80% din timpul alocat activității.

Apoi, îți sugerez te focalizezi pe ce este cel mai eficient la început de drum – acel principiu Pareto – 20% de sarcini care aduc 80% din rezultate. Asta vine la pachet și cu a spune NU la anumite activități, care nu sunt atât de importante și suferă amânare. Și ne amintim ceea ce este cel mai important: E foarte important ai o viziune mai mare, Un rezultat important la care ajungi cu afacerea ta. Asta te ridică din pat și îți  motivația lucrezi în afacerea ta.

Apoi, cum am spus și mai sus ar fi bine înveți și daca îți găsești și un mentor, e excelent. Am dat nu un sfat, ci acele cateva care sunt cele mai importante de început.

Ești antreprenor și mamă, cum le împaci pe amândouă?

Așa le împac, ca acum, în acest an, când mi-am asumat ocup mult mai puțin de copiii mei – asta după ce am discutat toată familia și am anunțat ce am de gând în afacerea mea. Le-am spus că după ce vom trece de perioada asta vom culege roadele, dar că acum e nevoie investesc foarte mult timp, și apoi noi toți ne vom bucura de timp de calitate împreună. Spuneam și mai sus în business e nevoie de timp și energie și trebuie le găsești. Așa mai bine o faci cu acordul și consimțământul întregii familii, temporar, decât îți sacrifici sănătatea, relația sau copiii.

Surpriza Adinei Todea, Productivity Coach, pentru cititori sunt 5 premii ce constau într-o ședință de  30 minute de Coaching pentru a obține productivitate, adică reușești îți îndeplinesti activitățile  în jumătate din timpul pe care îl aloci acum. Pe Adina o găsiți aici, unde o puteți și contacta.

Citește și

Alina Gavrilă, fondatoarea Etajul designerilor români

Daiana Rădulescu, yoga și schimbare de mindset pentru antreprenoare

Ama Mihăescu, omul creativ din spatele antreprenoarelor

Vavaly Art, bijuterii din perle create cu mult suflet

Geanina Studencu îi învață pe copii muzica prin joacă

Monica, Roxana și povestea colorată KnitsAmore

Antreprenor Creativ. Fleurane și povestea cu parfum de lavandă

Antreprenor Creativ. Andreea Paraschiv și BuzduBijoux, bijuterii cu poveste

Antreprenor Creativ. Cristina Maria Cojocariu, bijuterii energetice şi mult mai mult

Antreprenor Creativ. Art Inspir, cadouri inspirate și dedicate

Antreprenor Creativ. Astrid Deco, minuni gravate cu inima

Antreprenor Creativ. Claudia Groza Lazăr și poveștile personalizate

Antreprenor Creativ. Loredana Hurley și Prăvălie de bucurie

Antreprenor Creativ. Diana Udrea și Plicul Creativ 

Antreprenor Creativ. Andreea Paraschiv și BuzduBijoux, bijuterii de poveste

Antreprenor Creativ. Mihaela Zah a imaginat împreună cu fetele ei lumea minunată Elijoy

Antreprenor Creativ. Alina Augustin, creatoarea măsuțelor cu poveste

Dacă vă plac articolele mele, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top