Now Reading
Ce au în comun Andreea Esca, Vlad Voiculescu și inventatorul care a creat ochelarii pentru nevăzători?

Ce au în comun Andreea Esca, Vlad Voiculescu și inventatorul care a creat ochelarii pentru nevăzători?

oamenii de succes

Succesul are vreo rețetă? Muncă foarte multă, investiție de timp și energie, pregătire permanentă? Probabil toate laolaltă și puțin din fiecare. Dincolo de ele, oamenii de succes au cel puțin două calități comune. Am aflat asta la ultima ediție, cea aniversară, a Webstock, cel mai important eveniment din on-line-ul românesc.  În prima parte, numită pe drept Inspiration Stage și moderată de Cristina Bazavan, la rândul ei o inspirație, au fost pe scenă în fața noastră 4 oameni fantastici.

Cornel Amariei, inventator, are în palmares, la doar 24 de ani, peste 50 de invenții în curs de patentare

Cornel este un copil minune. La 3 ani citea cursiv, la 14 inventase o aplicație pentru securitatea locuințelor, iar acum este manager de inovare pentru cel mai mare producător de anvelope din lume. Aplecarea către invenții a lui Cornel a fost stimulată de cadrul familial în care a crescut, unde totul era adaptat pentru părinții lui, care aveau deficiențe locomotorii.

Ochelarii de vedere pentru nevăzători sunt invenția care i-a adus notorietatea la nivel global.  Lumen, ochelarii pentru nevăzători sunt încă în curs de perfecționare, pentru că, așa cum spune însuși Cornel, acești ochelari trebuie să fie perfecți, nu sunt permise erori.

Când ceva nu îmi place, întotdeauna pot să fac altceva. În ultimii 10 ani de zile nu m-am plictisit absolut niciodată, nu mai știu cum se simte senzația aceea de plictiseală. Întotdeauna au fost lucruri de făcut, întotdeauna au fost lucruri în care dacă nu-ți plăcea puteai să schimbi cu altceva, au fost momente grele, or sa fie întotdeauna momente grele, nu mă gândesc prea mult la ele, doar caut soluția și merg mai departe.

Prima trăsătură pe care o au în comun oamenii de succes este curajul de a se reinventa în permanență

Ei nu se dau bătuți, ci caută mereu calea alternativă, drumul nou și continuă, indiferent de piedici.

Cornel Amariei, 24 de ani, inventator

Andreea Esca a povestit despre începuturile ei la Soti

După ce a dat proba, Andreea a fost anunțată că trebuie să prezinte știrile chiar în acea seara. De atunci face asta cu aceeași dedicație și profesionalism, exact așa cum a sfătuit-o mama ei – „orice profesie ai alege, s-o faci perfect.” Deși lumea crede că un om care prezintă știrile primește totul de-a gata, Andreea a povestit și de partea nevăzută, de eforturile pe care le face pentru a aduce știrile în fața telespectatorilor. Spre amuzamentul sălii, ea a povestit cât s-a zbătut pentru a-i lua un interviu lui Gică Hagi. A apărut neinvitată la o nuntă, apoi l-a urmărit pe Victor Pițurcă noaptea, în cantonamentul de la Săftica și a obținut într-un final interviul.

Faptul că am ajuns aici unde sunt a fost și datorită unei conjuncturi extraordinar de bune. Nu mi se pare că sunt nici mai deșteaptă, nici mai importanta, nici  altfel decât alți oameni care sunt în alte domenii, dar nu se văd

O caracteristică ce îi unește pe oamenii de succes este modestia

Și nu este vorba despre o postură umilă,  ci despre o modestie ce vine din asumare și din conștientizarea propriei valori. Un principiu după care Andreea s-a ghidat în cariera sa este cel al pașilor mici, al etapelor.

Dacă îți dorești să exiști pe termen lung, trebuie să consumi bateria aceea în anumite etape și care să nu fie foarte scurte

Perseverența este o altă trăsătură împărtășită de oamenii de succes

Lucrurile care durează, care rezistă pe termen lung sunt cele la care se construiește serios, îndelung și care au o bază solidă.

Vlad Voiculescu ne-a oferit și el un exemplu de modestie și purtare absolut naturală și firească

A povestit cum a plecat la bursă la Viena fără să cunoască limba germană și pentru că nu a avut bani de cursuri, și-a cumpărat un dicționar german-român și a tradus cu ajutorul lui toate cursurile de la facultate.

Sfatul pe care Vlad Voiculescu îl dă tuturor tinerilor care vor să plece să studieze în străinătate este să plece pentru a trăi experiența.

Cred că e bine să pleci ca să recunoști ce ai lăsat în urma și ca să te întorci acasă cu tot ce ai învățat acolo. Cred că e bine sa pleci, cred că e bine sa știi ca însemni ceva

Lucrul cel mai bun pe care părinții îl pot face pentru copilul lor este să îi arate că are o valoare și să îl încurajeze

Vlad Voiculescu este co-fondatorul Magic Camp, omul care a făcut și face enorm pentru copiii bolnavi de cancer și familiile lor. Tot el este și fostul ministru al sănătății în guvernul Dacian Cioloș. Întrebat de Cristina Bazavan ce pot face oamenii care doresc să îl susțină și să schimbe ceva în țara asta, Vlad a spus să implicarea civică este primul pas, urmat de implicarea politică și reformarea instituțiilor. Oamenii capabili trebuie să facă acești pași spre schimbare, este nevoie să scoatem capul fiecare de unde suntem, să lărgim bula, cu alte cuvinte.

Este important să ne intereseze politica, pentru că ea nu se rezumă la circul de la televizor, ci este despre fapte. Acum faptele pornesc de la administrația locală, de jos în sus.

Ce vreau eu sa fac? M-a interesat întotdeauna impactul. M-am dus către sănătate pentru ca acolo am crezut ca pot sa am cel mai mare impact. În momentul ăsta cred ca cel mai mare impact putem sa-l avem pornind de jos, de la alegerile locale, pornind de la administrația locala.

Faptul că sunt oameni de acțiune este o altă caracteristică a oamenilor de succes

Sunt oameni care pun mâna și fac, nu așteaptă „să se facă”. Vor să se schimbe, se apucă și pornesc schimbarea. Este o lecție extrem de valoroasă care mi-a rămas din discursul lui Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu

Mihaela Noroc a devenit cunoscută în toată lumea prin proiectul fotografic The Atlas of Beauty

Mihaela și-a dorit să studieze fotografia, dar a fost descurajată de atitudinea celor din comisia de examen și astfel a renunțat temporar la visul său.  A pus aparatul foto în cui pentru șase ani și și-a clădit o carieră în corporație. Pasiunea însă nu i-a dat pace și, într-o zi, Mihaela a renunțat la tot și a pornit să surprindă lumea în fotografii. Pozează femei din întreaga lume pe stradă, cuprinde în imagini stări, emoții, povești. Fotografiile ei au fost remarcate de Facebook și astfel Mihaela a ajuns să realizeze un proiect pentru gigantul social media

Mihaela Noroc, creatoarea Atlasului frumuseții

Cred că este foarte important să ai încredere în tine, că până la urmă frumusețea e un lucru destul de subiectiv. Cred că e super super important să fii încrezătoare și asta e mult mai important decât orice trăsătură fizică pe care o ai, pentru că sunt femei care nu sunt considerate frumoase, dar ajung să fie inspiraționale și asta e mult mai important cred eu.

Încrederea în sine este o altă caracteristică a celor care reușesc

Acea încredere în forțele proprii, în visul propriu, care te face să mergi mai departe, indiferent de obstacole.

See Also

Dacă ar fi să aleg un vorbitor preferat din cei patru nu aș putea să mă decid. Fiecare dintre ei a punctat altceva, dar s-au completat extraordinar și ne-au arătat că succesul nu constă în posesii, titluri pompoase sau mărci pe care le deții.

Succesul se măsoară în omenie, în empatie, în capacitatea de a mobiliza oamenii în jurul lor și a scoate de ce este mai bun în tine și în ei.

Citatele au fost preluate din transcrierile interviurilor de pe site-ul Cristinei Bazavan. 

Citește și

Cele mai inspiraționale discursuri TED

Ne trăim viețile prin ecranul telefonului

Faptele bune se fac pentru oameni cât sunt în viață

Un exercițiu care mi-a schimbat, la propriu, viața

Ești fix acolo unde trebuie, când trebuie!

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top