Now Reading
Am sunat să vorbesc cu voi, pentru că nu are cine să mă asculte

Am sunat să vorbesc cu voi, pentru că nu are cine să mă asculte

De joi îmi sună în urechi această frază. Este rostită de un băieţel, care suna extrem de des la Telefonul Copilului. Copilul nu era victima vreunui abuz fizic sau verbal, nimeni nu îl pedepsise, bătuse sau ameninţase,  el dorea doar să fie ascultat de cineva, să existe un om, chiar şi un necunoscut la capătul unui fir invizibil, căruia să îi pese de el. Acest strigăt reprezintă realitatea societăţii moderne – copii din familii normale, dar prea ocupate ca să le ofere altceva în afară de confortul fizic – hrană, jucării, vacanţe, o şcoală bună. Studiul „Timp în familie”, realizat de Open I Research, la comanda Itsy Bitsy FM în ianuarie 2016 subliniază strigătul de ajutor al copiilor: 6 din 10 simt nevoia să petreacă mai mult timp cu părinții, deși doar 24% dintre părinți simt la fel.

Un grup de inițiativă format din Itsy Bitsy FM, lideri de opinie – Andreea Marin, Virgil Ianțu și Tili Niculae, parlamentari, specialiști psihologi și asociații de părinți, cu susținerea Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), încep o campanie care se va desfășura pe tot parcursul anului, campanie care urmărește să schimbe relația dintre copiii și părinții din România.

Studiile arată că părinții români reacționează când copiii lor au probleme de sănătate fizică, dar nu sunt preocupați de sănătatea emoțională a celor mici. Psihologii subliniază că majoritatea tulburărilor de comportament specifice sindromului ATCP www.sindromatcp.ro la copii se pot rezolva dacă părinții le dedică timp de calitate, însă îngrijorarea specialiștilor este că aceștia nu știu ce înseamnă această noțiune și nu o aplică. Conform experților, timp de calitate nu înseamnă timp petrecut în aceeași cameră, ci ca părinții să fie prezenți 100% în relație, oferindu-le copiilor întreaga atenție.

Pentru a oferi soluții la aceste probleme, grupul de inițiativă lansează un apel către părinții din România -“Petreceți minimum o oră de calitate pe zi cu copiii voștri” – și începe o amplă campanie de informare pe parcursul anului.

Campania a debutat cu demersurile făcute de inițiatori pentru ca 1 Iunie să devină zi națională, liberă, astfel încât părinții și copiii să aibă ocazia să petreacă mai mult timp de calitate împreună. Românii care susțin inițiativa sunt chemați să se alăture pe pagina de Facebook 1 iunie zi liberă.

Campania va cuprinde:

 1. Acțiuni de informare a părinților pentru a conștientiza importanța dedicării a minimum o oră pe zi de calitate cu copiii, fără tehnologie și cu 100% prezență în relație – prin canalele proprii, evenimente speciale și întâlniri cu aceștia.
 2. Acțiuni dedicate copiilor, în care cei mici vor avea posibilitatea să își facă vocea auzită și să-și provoace părinții să fie 100% prezenți în relația lor.
 3. Dezbateri cu factorii de decizie și mese rotunde care să identifice soluții pentru a răspunde la această problemă și să câștige susținători.
 4. Milităm, de asemenea, ca ziua lor aniversară, copiii să o petreacă împreună cu părinții, ziua de 1 Iunie devenind astfel Ziua Copilului cu Părinții.

„În timp ce multe organizații atrag atenția asupra categoriilor sociale defavorizate, Itsy Bitsy FM trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul care îi paște pe copiii care provin din familii normale. Venim să le întindem o mână de ajutor părinților, să le spunem că știm prin ce trec și că există soluții pentru a reface această legătură de suflet cu copilul (…)”, a declarat Nadia Tătaru, Director General, Itsy Bitsy FM.

Grupul de initiativa
Grupul de iniţiativă

Portretul părintelui predispus să nu acorde timpul de calitate necesar este cel mai adesea acela al unui om ocupat, mereu pe fugă, care petrece mult timp în compania tehologiei, deși se află în aceeași cameră cu copilul. Adesea, recurge la compensarea absenței timpului de calitate prin cadouri. Majoritatea părinților cu copii școlari cred că temele și consumul de Internet împreună cu copilul însemnă timp de calitate, ceea ce, conform specialiștilor, rareori este un timp în folosul copilului.

Primul decalog pentru părintele modern, ocupat

Pentru a ajuta părinții să petreacă timp de calitate cu copiii, specialiștii din grupul de inițiativă publică primul decalog de soluții concrete pentru sănătatea emoțională a celor mici:

See Also

 1. Petrece o oră de calitate pe zi împreună cu copilul, fără tehnologie.
 2. Oferă-i 100% din atenția ta copilului în această oră.
 3. Cere părerea copilului tău de măcar 2 ori pe zi.
 4. Oferă-i cel puțin 1 încurajare pe zi.
 5. Poartă minimum 3 conversații pe zi cu copilul.
 6. Timp de 30 de minute pe zi, implică-ți copilul în activitățile casnice.
 7. Întreabă copilul măcar 1 dată pe zi cum se simte. Încurajează-l să își exprime emoțiile.
 8. Învață-ți copilul cel puțin 1 lucru nou pe zi, pe limba lui, folosind povești și desene.
 9. Învață 10 jocuri ale copilului tău.
 10. Pregătește-ți bebelușul de mic: citește-i, vorbește-i, arată-i lumea din jur, chiar dacă nu îți răspunde.

I-am explicat Anei despre această iniţiativă şi am citit împreună decalogul. Am rugat-o să îmi spună dacă ea crede şi simte că noi facem acele acţiuni. Am ieşit destul de bine, mai avem de lucrat la separarea părintelui de tehnologie în timpul dedicat copilului (da, sunt dependentă de netul de pe telefon, recunosc deschis!) şi  implicarea Anei în treburile casnice – cred că ştiti şi voi episoadele în care copilul vrea să te ajute în bucătărie , dar din lipsă de timp, îl zburătăceşti să deseneze sau să se joace, ca să scapi de ouă adunate de pe jos şi bucătărie ninsă cu făină.

Specialiștii voluntari implicați în acestă campanie de sprijin a părinților sunt: Cristina Trepcea (psihoterapeut), Mirela Horumbă (psihoterapeut), Bogdan Cezar Ion (doctor în psihologie), Diana Luana Frazzei (psihoterapeut) Ramona Oros (psihoterapeut), Carmen Anghelescu (psiholog clinician), Gaspar Gyorgy (psihoterapeut), Urania Cremene (Parenting Coach).

Demersurile legislative ca 1 Iunie să devină zi națională, liberă, au fost susținute de senatoarea Rozalia Biro și deputata Claudia Boghicevici.

Tu cât timp îi acorzi copilului tău într-o zi?

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top