Now Reading
Am mâncat la cea mai veche braserie din Paris. Le Procope, restaurantul-muzeu

Am mâncat la cea mai veche braserie din Paris. Le Procope, restaurantul-muzeu

Am avut norocul ca fix în prima vizită la Paris să ne întâlnim cu o prietenă dragă, naturalizată aproape în orașul îndrăgostiților și care a vrut (și a reușit) să ne facă ziua memorabilă. Ne-a dus într-un loc încărcat de farmec și istorie – Le Procope, primul restaurant-braserie din Paris. Fondat în 1686, Procope a fost o adevărată oază de relaxare pentru protipendada vremii. Erau clienți fideli Voltaire, Rousseau, La Fontaine, Balzac și mulți alții, iar Napoleon și-a lăsat la o vizită celebra sa pălărie, drept gaj pentru nota de plată. Pălăria lui tronează și acum într-o vitrină la intrare.

Obiectul vestimentar al locotenentului este doar unul din elementele ce fac din Porcope un adevărat muzeu. Pe pereți sunt scrise citate din mari personalități ale vieții și culturii franceze, iar picturile concurează cu cele din celebrele galerii de artă de la Luvru sau Versailles. În fiecare salon stau mărturie obiecte-patrimoniu adunate de-a lungul timpului, fiecare cu povestea sa. Toată istoria adunată în locul acesta magic, face ca o vizită la Procope să fie mai mult decât o ieșire la masă. Mie mi-a luat vreo 20 de minute să parcurg toate saloanele. Dacă zăboveam la fiecare pictură sau vitrină puteam lejer să fac un periplu de câteva ore.

img_2644

În materie de mâncare, cu siguranță la Procope găsești preparate emblematice pentru Franța. Poți alege și niste meniuri pre-stabilite, la prețuri fixe, dar este păcat să ratezi supa de ceapă, foie gras de rață, melci, preparate pe bază de carne specifice sau deserturile, din care nu lipsesc crème brûlée sau clătite flambate. Noi am ales coq au vin – Pisicu și prietena noastră au primit, la propriu, o cratiță din care au mâncat pe săturate. Eu am ales Supreme du volaile, ceva ce se anunța a fi pui cu un sos de ciuperci, baby morcovi și mazăre dulce. Francezii sunt extrem, dar extrem de împrăștiați, nu special, pur și simplu așa sunt ei și chiar ajungi să îndrăgești treaba asta, pentru că de fiecare dată repară încurcăturile. Așa se face că în loc de ceea ce am cerut, am primit un preparat de pui pe un pat de cartofi noi cu sos de brânză – ceva de vis. Nu le-am sesizat, pentru că îmi era extrem de foame și oricum arăta și mirosea foarte bine, dar când am mai cerut puțin sos, prietena noastră le-a atras atenția că am primit altă comandă. Evident că în loc de extra sos am primit garnitura inițială – sos de ciuperci cu mazăre și morcov și uite așa m-am ales cu aproape 2 porții de mâncare, din zăpăceala ospătarilor.

Coq au vin
Coq au vin

La desert eu am mers pe crème brûlée, cel mai bun pe care l-am mâncat, chiar și din Paris, iar comesenii mei au ales din nou la fel – profiterol cu înghețată de amaretto și fructe confiate, cu sos de ciocolată caldă, sos pe care l-au adus într-o mini carafă pe masă și a fost atât de mult și de bun, că la un moment dat îl turnam în farfurie și îl mâncam cu lingura. Oricum, lista de deserturi sunt atât de tentant, încât aș mai repeta vizita de câteva ori, fie și doar pentru finalul mesei.

Crème brûlée
Crème brûlée

Pentru că era sărbătoare, am comandat și un vin – rose, recomandarea casei. Un vin echilibrat, nici dulce, nici aspru, vorba Pisicului, o explicație la cum te poți îmbăta cu vin :-).

Ca prețuri, Procope nu este ieșit din comun față de ce am mai văzut prin Paris. Sigur că nu e ieftin și la restaurante cu meniuri prestabilite mănânci binișor la prețuri mai mici, dar cum nu ajungi toată ziua în Franța, chiar merită un răsfăț în cel mai vechi restaurant din Paris. Mai ales că nu te vei ridica flămând de la masă, porțiile sunt mai mult decât îndestulătoare și dacă ai norocul să îți încurce comanda, primești dublu pe gratis 🙂

See Also

Nu știu cu câte puncte este cotat pe lista site-urilor de specialitate, dar eu recomand Procope din toată inima – de la atmosferă, atitudinea și amabilitatea personalului, până la calitatea (și cantitatea) mâncării. Noi am fost după amiaza, dar am înțeles că după ora 19.00 se găsește și „meniul filofozilor”, care este inspirat chiar din preparatele preferate ale personalităților care frecventau braseria.

Site-ul Le Procope.

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top