Am avut câțiva ani buni mașină de făcut pâine. Ne-am luat atunci când a apărut și era la modă, am folosit-o intens o perioadă, apoi i-am aruncat fără să vreau cuțitul la gunoi și o vreme ne-am liniștit. Dar nu ne trecuse, așa că am mers la reprezentanță, am cumpărat alt cuțit și am luat-o de la capăt. Până când ne-am dat seama că mai mult aruncam decât mâncam. Ieșea prea multă, prea densă, dura prea mult, așa că am împachetat frumos mașina și am suit-o undeva pe un dulap. De Sărbători, am fost la prietenii noștri și de când am intrat în casă m-a izbit un miros „leșinător”, în sens bun, evident. Pâine de casă. Fără mașină, fără frământat. Asta-i de mine, zic și iau rețeta.
Nu mi-am imaginat că o să și fac, dar cum am stat mult în casă la final de an (și la început, din păcate) am băgat chiar două ture. Am zbârcit câte ceva la fiecare, dar audiența zice că e bună și să mai fac. Deocamdată m-am oprit, că aș vrea să scap de cele 5kg+ adunate într-un an, dar mă gândesc să vă dau și vouă rețeta, că e ușor de făcut și iese bună de tot.
Pâine de casă fără frământare
Ingrediente și mod de preparare
1 pachet de drojdie
1 linguriță de zahăr
120 ml apă
60 gr făină
Se amestecă toate ingredientele – eu am amestecat cu mixerul și se lasă 15-20 de minute. Să nu vă așteptați să crească, la mine cel puțin nu a crescut.
Se adaugă:
4 linguri de ulei
1 lingură de sare
250 ml de apă
420 gr de făină
Semințe, dacă vreți. Eu am pus mix de semințe de la Solaris, dar e unul foarte bun și la Lidl
Se amestecă toate – am amestecat cu mâna, că e prea dens aluatul și se pun în tavă. Se lasă 10 minute.
Se folosește o tavă de chec, dar să nu fie foarte întinsă/mare. Eu la prima tură am folosit o tavă prea mare și s-a lățit compoziția și nu a crescut aproape deloc.
Se coace la cuptor 20 de minte la foc maxim, apoi se scade temperatura la 200 de grade și se mai lasă 30 de minute.
Coaja iese destul de crocantă, o puteți înveli într-un prosop umed când o scoateți din cuptor, dacă vreți să se înmoaie.
Eu a doua oară am dublat cantitățile și am folosit și o tavă mai mică, dar cred că totuși a ieșit prea mare sau poate am tăiat-o noi prea caldă, dar s-a încruzit puțin în partea de jos. Așa că cel mai bine e să faceți într-o formă mică sau dacă dublați cantitățile, să folosiți o tavă mai mare și să aveți răbdare :-). La gust e bună oricum.
Poftă bună!
Citește și
Kebap turcesc autentic, o rețetă surprinzătoare
Gătitul în familie. Cum îi implicăm pe copii + 2 rețete yummy
Am făcut Cușma lui Guguță, varianta îmbunătățită
Cheescake ușor și rapid, prăjitura perfectă de week-end
Tremurici, desertul copilăriei mele
Rețetă de chec cu lămâie ca la bunica
Cornulețe fragede. Rețeta copilăriei
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.