Alivanca asta este o rețetă aflată de mama mea acum 40 de ani, de la o soție de preot din zona respectivă. E o rețetă simplă, dar de efect. Un fel de soufleu de brânză, dacă vreți o denumire mai sofisticată. Mi-a exploda mesageria, după ce am postat poza, așa că am somat-o pe mama să se pună din nou pe scris rețete și să împărtășească această minunăție, că tot e pandemie și suntem pe cooking mode 🙂
Alivancă moldovenească
Ingrediente
1 kg de brânză de vaci
1 kg de smântână
5 ouă, 5 linguri de mălai
5 linguri de făină
unt pentru uns tava
sare
Mod de preparare
Se amestecă brânza cu mai mult de jumătate din smântână, se adaugă 4 linguri de mălai, pe rând, în ploaie (adică treptat), gălbenușurile, tot pe rând și 4 linguri de făină. Se amestecă bine, apoi se bat albușurile spumă, cu puțină sare și se adaugă în compoziție. După ce se amestecă bine, se verifică dacă are suficientă consistență, în sensul în care trebuie să fie nici prea groasă, nici prea subțire. Să curgă din lingură exact ca o smântână groasă.
Dacă este prea subțire, se adaugă cele 2 linguri rămase – una de mălai și una de făină, dacă nu, se unge tava cu unt, se toarnă compoziția (după ce s a adăugat sare după gust) și se coace la foc potrivit spre mic, aproximativ 30 de minute. Se pune smântână deasupra, în farfurie și este mult mai bună caldă.
Poftă bună!
Citește și
Tort de mere, rețeta copilăriei mele
Mirosul cu cele mai multe amintiri. Rețeta de plăcintă cu brânză a bunicii mele
Rețetă de chec cu lămâie ca la bunica
Cornulețe fragede. Rețeta copilăriei
Am făcut Cușma lui Guguță, varianta îmbunătățită
Cheescake ușor și rapid, prăjitura perfectă de week-end
Tremurici, desertul copilăriei mele
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.