Am avut privilegiul să particip la unicul eveniment susținut în România de faimosul dr. OZ. Nu a fost un efect WOW, omul nu a spus cam nimic din ceea ce nu ştiam, dar modul firesc şi totodată tranşant în care pune problemele şi carisma specifică speakerilor americani determină un click spre acţiune.
Ce am reţinut din discursul lui dr. OZ – sfaturi care ar trebui să se regăsească pe lista fiecăruia dintre noi, fie că le practicăm deja sau ne propunem să o facem
70% din durata şi calitatea vieţii noastre stă în controlul nostru
Părinţii sunt datori să aibă grijă şi de ei, nu numai de copii, dacă îşi doresc ca şi aceştia să aibă grijă de ei ca adulţi. Dacă exemplul pe care i-l dai este de sacrificu personal, copilul tău va deveni un adult care îşi va îngriji foarte bine copiii, dar se va neglija pe sine.
Tu eşti oglinda copilului tău!
Avem de realizat 5 schimbări în viaţa noastră, dacă dorim să trăim „mult şi bine :-)”
Să controlăm tensiunea arterială, care ar trebui să fie în parametrii optimi, nu la limita superioară
Exerciţii 30 de minute pe zi. Aici putem jongla, în sensul în care 10 minute de activitate intensă într-o zi pot fi suficiente, la fel cum ne poate ajuta mersul pe jos către serviciu, nu este obligatoriu să mergem la sala de sport pentru a face mişcare
Adoptarea unei diete sănătoase, pe care să o iubeşti!
Nu alegeţi mâncare sănătoasă, alegeţi mâncarea ce vă place, care se întâmplă să fie sănătoasă.
Cu alte cuvinte, degeaba ţii dietă cu supă de varză o lună, dacă apoi revii la hamburgeri, mai bine alegi de la bun început o variantă pe care ştii că o vei putea adopta pe termen lung şi care să conţină alimente gustoase şi sănătoase
Controlul stresului şi odihna
Stresul produce schimbări hormonale, care duc la dezechilibre alimentare şi creştere în greutate
Evitarea dependenţelor
Aici s-a pus un accent deosebit pe dependența pe care o pot da medicamentele, chiar și banalele analgezice prescrise pentru dureri de măsea, de exemplu, şi care luate un timp îndelungat sau în doze prea mari, pot da dependenţă. În SUA mor zilnic mai multe persoane dependenţe de droguri (inclusiv medicamente) decât în accidente de maşină
Trebuie să ne schimbăm mentalitatea pentru a putea face schimbări
Aparent surprinzător, dar cu cât oamenii sunt mai graşi cu atât ei devin mai invizibili. Dr. OZ a făcut un astfel de experiment – a îmbrăcat un costum care îl făcea enorm şi a mers astfel o zi prin mijloace de transport, pe stradă, analizând reacţiile oamenilor şi modul în care se simţea el.
De aceea, cei mai mulți oameni dezvoltă un apanaj al grăsimii şi îşi ascund astfel frica de eşec – nu mă place lumea, nu am succes pentru că sunt gras.
Oamenii se tem că şi dacă ar fi slabi tot nu ar fi plăcuţi şi iubiţi şi atunci preferă să rămână aşa pentru a avea o scuză
Cel mai bun barometru pentru a controla greutatea ar trebui să fie circumferinţa taliei, nu cântarul. Circumferinţa taliei trebuie să fie cel puţin jumătate din înălţime! De exemplu, la o înălţime de 1,75 cm, talia trebuie să aibă maximum 88 cm.
Nucile (nuci, alune, caju, migdale, seminţe, etc) crude reprezintă snack-ul ideal şi uneori masa ideală, care ne scapă de tentaţia fast food-ului şi a ronţăitului de calorii goale. Atunci când ştiţi să există riscul să săriţi peste mese, luaţi-vă o punguţă cu nuci la voi. Eu, de exemplu, îi dau Anei nuci la şcoală de cel puţin 2 ori pe săptămână şi diminuăm astfel consumul de dulciuri.
Lactatele degresate, ca şi produsele fără zahăr, considerate „de dietă” nu sunt recomandate!
Lactatele fără grăsime nu mai au nicio valoare nutritivă şi atunci corpul le percepe ca fiind inexistente (dar le adună caloriile), iar produsele fără zahăr transmit organismului un mesaj fals – îi dau gustul dulce, mai dulce chiar decât produsele cu zahăr, dar nu îi dau efectiv substanţa dulce. Organismul este derutat şi va cere şi mai mult zahăr.
Zahărul dă acelaşi nivel de dependenţă ca şi cocaina
Consumul de apă este esenţial. Corpul vrea mâncare, apă, sex şi somn :-). Organismul nu ştie să facă diferenţa între sete şi foame, aşadar chiar dacă îţi este sete vei simţi senzaţia de foame. De aceea este bine să te hidratezi foarte bine şi să consumi un pahar cu apă înainte de fiecare masă.
Sportul este esenţial, dar nu vei pierde în greutate prin sport!
Dacă vrei să slăbeşti îţi schimbi alimentaţia, dacă vrei să te menţii, faci sport!
Odihna este esenţială! Dacă la celelalte puncte mă simţeam bine pentru că de la începutul anului chiar am adoptat un stil de viaţă echilibrat, aici m-am simţit cu musca pe căciulă zdravăn, pentru că numărul meu de ore de somn este mult sub cel de care aş avea nevoie. Ce recomandări are Dr. OZ pentru un somn bun:
Atenţie la calitatea luminii! O lumină proastă sau prost distribuită, atât naturală, cât mai ales artificială poate produce oboseală
Melatonina este o substanţă care schimbă ritmul corpului şi îl poate ajuta să se pregătească pentru somn mai bine
Este recomandată reducerea zgomotului ambiental
Folosiţi pijamale din materiale uşoare, răcoroase sau mai bine renunţaţi complet la pijamale 🙂
Reglaţi temperatura în camera în care dormiţi. Dacă sunt două persoane care preferă temperaturi diferite, este recomandat să se aleagă varianta de temperatură mai scăzută. Frigul favorizează odihna, pe când căldura excesivă împiedică organismul să se odihnească bine.
Trebuie să lucrăm la a dormi mai mult, să ne propunem asta, pentru că acest lucru nu vine natural
Stresul este o problemă reală a vieţii cotidiene. Furia nu este o problemă medicală, în schimb comportamentul ostil şi chiar violent este.
Pentru a ţine stresul sub control este recomandat să utilizăm câteva metode de relaxare. O tehnică extrem de simplă exemplificată de Dr. Oz este să ţinem un dop de plută (de la o sticlă de vin) între dinţi, astfel încât să forţăm maxilarul să stea deschis, iar în timpul acesta să apăsăm cu dinţii pe dop. Relaxăm astfel muşchii laterali ai feţei, ceea ce determină o detensionare şi în restul organismului
O altă metodă este respiraţia abdominală. Mulţi dintre noi folosim greşit respiraţia. Modalitatea corectă este prin umflarea abdomenului în momentul inspiraţiei şi golirea completă de aer a abdomenului la expiraţie.
Mână în mână cu respiraţia merge meditaţia, care ne ajută să ne relaxăm şi chiar să devenim mai eficienţi, deoarece în timpul meditaţiei ne pot veni multe idei bune
Scopul este să adoptăm un stil de viaţă sănătos, chiar dacă uneori mai călcăm în străchini. Toţi facem greşeli, important este să revenim după ce cădem. Succesul unui program eficient este să uiţi că urmezi un program. Trebuie să îţi alegi calea astfel încât să devină o a doua natură.
Dr. OZ este, fără dubiu, un produs de marketing, un brand, iar în jurul lui există o adevărată industrie. Dincolo de acest aspect, sau poate tocmai datorită lui, acest doctor de origine turcă a reuşit să facă un lucru fantastic.
Aşa cum Andre Rieu a adus muzica clasică aproape de marea masă a publicului, Dr. OZ a tradus principiile unei vieţi sănătoase pe limba tuturor, făcând astfel posibil ca mai mulţi oameni să facă schimbări mici, dar care le pot salva viaţa.
Citește și
Între ciocolată și cântar. Cum împac silueta cu dependența de zahăr
Cum convingi un sedentar să se apuce de sport
15 lucruri care se schimbă când pierzi 15 kg
Cum mă mențin la aceeași greutate de un an de zile
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.