Dacă s-ar face câte o zi altfel în fiecare săptămână sau, și mai bine, dacă programa ar fi „altfel”, am avea copii mai fericiți și părinți mai liniștiți, vorba reclamelor. Deocamdată, visăm frumos și ne mulțumim cu ce avem, adică o Săptămână Școala Altfel, în care elevii fac tot felul de activități, prin care învață practic, se distrează, socializează. Dacă vreți să propuneți și alte activități decât ieșiri la muzeele arhi-bătute și cunoscute, am adunat câteva idei de activități și ateliere pentru Școala Altfel. Dacă aveți alte propuneri, le aștept cu drag!
Activități și ateliere pentru Școala Altfel
Atelier de educație financiară pentru copii
V-am povestit deja despre Adrian Asoltanie și cât de tare m-a fascinat lecția de educație financiară pe care ne-a dat-o la Social Media for Parents. M-am bucurat să aflu că Adrian susține cursuri de educație financiară, adaptate pe vârste – pentru clasele I-IV, pentru clasele V-VIII și pentru clasele IX-XII. ”Micul Dresor de Lei” este un curs de două ore în care copiii află cum au apărut banii, ce reprezintă banii (muncă, valoare, creativitate), cum se produc, inclusiv de către copii, iau lecții despre munca, răbdare și creativitate. Ei află și care sunt principalele greșeli în gestionarea banilor și de ce este importantă economisirea și cât este de important să fim generoși și recunoscători.
Sunt mai multe pachete disponibile, cu prețuri între 25 și 50 de lei, care conțin și resurse importante, care îi vor ajuta pe copii să pună în aplicare sfaturile primite. Pe Adrian îl găsiți pe site-ul său.
Atelier de creație florală pentru copii
Este atelierul pe care îl susțin chiar eu în școli și grădinițe, din 2012 încoace. În cadrul atelierului, copiii învață cum să îngrijească florile, cum să le îmbine în aranjamente unice și realizează, cu mânuțele lor, un aranjament cu care vor pleca acasă. Lucrăm cu burete floral, cu flori naturale și plante suculente, cu pământ și mușchi, cu accesorii colorate. Prețul unui atelier pornește de la 40 de lei de copil și include întreg aranjamentul care va fi luat acasă.
Este o activitate extrem de plăcută și relaxantă. Detalii despre atelier am scris aici.
Show de magie chiar în sala de clasă
Costin Teodorescu, alias Teo Magic Show este mai mult decât un magician. Este un entertainer grozav, un adevărat show-man, care face un spectacol fascinant, atât pentru copii cât și pentru adulți. El vine în școli în Săptămâna Școala Altfel cu un spectacol inedit și extrem de antrenant.
Atelier de robotică
Anul acesta, clasa Anei va face un atelier de robotică. În cadrul lui, copiii învăță experimente cu circuite electronice, creare și programare de roboți, programare pe tablete și calculatoare. Mai mute detalii găsiți pe site-ul celor de la Small Academy.
Ateliere de făcut pâine și vizită la MamaPan, brutărie cu maia
Atelierele se țin la Brutăria MamaPan, iar în cadrul lor copiii vizitează brutăria, li se explica procesul prin care se fac produsele sănătoase și pâine cu maia, modelează aluatul pe care îl pot lua acasă, mănâncă produse sănătoase și pleacă acasă cu o punguță de fursecuri cu nuca. Costul este de 20 lei/copil, vizitele se desfășoară dimineața, durează o ora, de la 10.00-11.00 sau 11.00-12.00. Detalii puteți afla pe pagina MamaPan
Ateliere de fizică distractivă, de rachete, de optică
Sunt ateliere științifice în cadrul cărora cei mici învață, prin observare și practică, diferite fenomene fizice. La atelierul de fizică distractivă copiii învață despre forțe de greutate, forțe elastice, forța inerțială, forța centrifugă și centripetă , cu ajutorul experimentelor fizice și proiecțiilor interactive. La atelierul de optică, copiii vor observa o holograma și își vor construi propriul mini dispozitiv pentru vizualizare holograme pentru telefonul mobil . Detalii despre ateliere puteți afla pe site-ul Learning Hub.
Atelier de programare jocuri pe calculator
În cadrul atelierului, elevii vor fi îndrumați să creeze o secvență dintr-un joc sau o aplicație pe calculator. În special pentru școlarii din clasele IV-V, cursurile de 2-3 ore au ca scop experimentarea proceselor și pașilor de bază din spatele jocurilor și aplicațiilor.
Fiecare elev va avea la dispoziție un laptop și un cont de acces pe platforma lor de educație pentru limbaje de programare, iar la finalul atelierelor, copiii și profesorii vor primi o diplomă de participare.
Atelierele sunt organizate de Logiscool și mai multe detalii găsiți aici.
Workshop de actorie sau dezvoltare personală. Teatru la școală
Miniartshow by Ioana Ginghina propune o serie de exerciții, prin care cei mici învață instrumente fundamentale necesare în dezvoltarea lor emoționala. Copiii vor interacționa cu profesioniști din domeniul teatrului într-un mod distractiv, interesant și creativ.
Programul cuprinde exerciții de improvizație, orientare în spațiu, memorie, dicție, jocuri de dezvoltare personala, caracterizarea emoțiilor. Programul se poate desfășura în sesiuni de 90 de minute, pana la un program de cinci zile.
Ateliere creative diverse
Tot Miniartshow by Ioana Ginghina organizează și ateliere creative după un program săptămânal, disponibil la cerere. Atelierele sunt Fabrica de accesorii, Paper Craft, Fun Science (știință distractivă), Tradiții, basme și eroi de la noi și Reciclare creativă. În cadul atelierelor copiii creează singuri accesorii și obiecte în tematica atelierului respectiv.
Exploratorii Piua Camp
Exploratorii Piua Camp este un program de dezvoltare personală pentru copii cu vârste între 6 și 14 ani și își propune să creeze grupuri, comunități de copii, care să devină prieteni, să comunice, să relaționeze, să se joace și să se ajute în proiectele pentru școală. În săptămâna Școala Altfel, Exploratorii Piua Camp pot veni cu workshop-uri de antreprenoriat, public speaking, mind building, Educație digitală și bune maniere pe internet, Dezvoltare prin artă, teatru și improvizație, Artă reciclată, Publicitate, Story telling și supraviețuire. Mai multe detalii puteți obține pe pagina lor de Facebook.
Ateliere de improvizație pentru copii
Cei de la Little Impro și BluParty propun un show de improvizație dedicat copiilor, care se ține cu actori profesioniști. Copiii vor participa ca voluntari la scenete spontane și își vor pune imaginația la bătaie. Se lasă cu jocuri distractive, râs și bună dispoziție. Detalii, aici.
Atelier de percuție cu tobe africane Djembe
O experiență muzicală unică, plină de energie pozitivă, în care copiii învață să cânte la Tobele Africane tradiționale Djembe, primele tobe din istoria muzicii.
Copiii vor învăța în prima fază cum să le folosească, apoi vor învăța cum să țină ritmul împreună și apoi cum să integreze totul într-o bucată muzicală. Vor avea loc concursuri între micii „percuționiști” și probe de îndemânare unde își vor demonstra talentele muzicale. Mai multe detalii găsiți aici.
Cei de la BluParty au o multitudine de activități pentru Săptămâna Altfel, dintre care foarte interesante mi s-au părut și sesiunea de karaoke, atelierele de arhitectură, cele de serigrafie și diferitele vizite pe care e pot organiza. Detalii despre programele lor găsiți pe pagina BluParty, dedicată activităților din Săptămâna Altfel.
Alte idei de activități și ateliere pentru Școala Altfel
Vizită la Moara de Hârtie
Clasa Anei merge anul acesta într-un loc minunat, conceput ca un Atelier–muzeu, care s-a dezvoltat ca un spaţiu ce reînvie, păstrează şi transmite mai departe tradiții manufacturiere românești şi universale. La început a fost hârtia de mână, apoi legătoria de carte şi tiparul manual, iar din 2016 s-au adăugat încă șapte meşteşuguri tradiționale în cadrul Satului meșteșugurilor. Detalii găsiți pe site-ul Moara de hârtie.
Atelier de gătit – se poate realiza de către învățătoare sau de către un grup de mămici pricepute din clasă. Copiii pot prepara salată de fructe, sandwich-uri sănătoase, un desert raw vegan și multe altele, imaginație să fie.
Vizită la aeroport, la televiziune sau radio, la diferite fabrici – de ciocolată, de produse lactate, etc. În general, astfel de activități se organizează cu ajutorul părinților, la locurile lor de muncă.
Citește și
Lipsa de finalitate practică, una din bubele învățământului românesc
Copilul tău citește? Cum ajutăm copiii să citească?
Cum să crești un copil curajos și dezinvolt?
Cum crești un copil inteligent emoțional
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Sursa foto – Pixabay.com
Sau ateliere de cookies si inghetata artizanala la Puro&Bio
https://www.facebook.com/puroebio/posts/388980368181633
Yumyyyy! Multumim, Alexandra!
Sau:
Atelier de inteligenta emotionala prin povesti si jocuri: http://terapiacupovesti.eu/2018/03/atelier-invatam-prin-povesti-si-jocuri-8-11-ani/
Multumim!
Va propunem si un escape room 😀
http://www.questmission.ro/rezervari/