Mami, eu cred că pe planeta noastră o doare atunci când oamenii aruncă hârtii pe stradă, în apă și când lasă gunoi în urma lor.
Așa mi-a spus Ana într-o zi din clasa I, când a venit aproape plângând acasă, pentru că doamna le-a pus niște filmulețe despre poluare.Mă ceartă dacă las lumina aprinsă la baie. Închide apa de la robinet atunci când se spală pe dinți. Așa a văzut într-un desen la TV când era mai mică și i-a rămas în minte. Mă întreabă mereu când mai mergem la centrul de reciclare de pe strada noastră, să ducem sticle și cutii de lapte. Monitorizează atent să nu arunc lucruri de care am mai putea avea nevoie, e mai ceva ca un polițist.
Mi-e tot mai clar că fata mea este mult mai atentă ca mine la ce se întâmplă în jurul ei, mai receptivă la mesajele de conștientizare despre folosirea responsabilă a resurselor și reducerea poluării. Și că așa sunt toți copiii din generația ei. Dacă avem urechi să îi ascultăm și minte să îi direcționăm.
Cum îți înveți copilul să protejeze natura?
Vorbește-i despre animale și plante pe cale de dispariție, uitați-vă împreună la filmulețe ale diferitelor organizații și explică-I ce putem face noi să ajutăm.
Învăța-l să economisească resursele – să stingă lumina atunci când nu este în cameră și să închidă apa de la duș cât se săpunește. Să nu folosească mai multă hârtie de șters pe mâini decât are nevoie și să nu facă risipă de pungi de plastic.
Strângeți-vă mai multe familii și organizați o acțiune ad-hoc de strângere a gunoaielor din parcul preferat sau dintr-o zonă de picnic.
Reciclați împreună. Puteți aduna sticle, borcane ambalaje și să le duceți împreună la centre speciale.
Inventați activități cu materiale reciclate. Creați jucării și distrați-vă! Provocați-l pe el să găsească utilitate obiectelor precum sulurile de hârtie igienică, cartoanele de ouă, sticlele de plastic sau borcanele.
Noi am găsit împreună 6 activități cu materiale reciclate, am testat unele din ele și ne-am gândit să le împărtășim cum voi
Jucării și obiecte din sticle de plastic
Sticlele de plastic sunt o sursă inepuizabilă de idei. Pot deveni binoclu de jucărie, castronel pentru alune, borcănel pentru cremă de față, suport de șervețele, stropitoare și multe altele. Noi ne-am jucat împreună cu sticle de diferite mărimi și Ana a fost tare încântată să creeze obiecte din ele. Am făcut chiar și câteva tutoriale, pe care vrea să le posteze pe Youtube, să știe și alți copii ce poți face cu sticlele de plastic.
În timp ce lucram obiectele, Anei i-a venit ideea de a face ghivece din sticlele de 0,5 tăiate pe jumătate și decorate. Am găsit pe net câteva idei drăguțe, pe care le vom pune în practică la următoare repriză de creație cu materiale reciclate.
Suport de creioane din conserve
Cutii de conserve de diferite mărimi, îmbrăcate în paie colorate sau diferite materiale, pot deveni support de creioane și carioci. Astfel economisiși și niște bani și copilul învață să transforme lucrurile aparent “de aruncat” în obiecte utile.
Omida veselă din cofraje de ou
Este o idee pe care Ana a făcut-o la grădi și a îndrăgit mult jucăria obținută. Dintr-un carton de ouă se taie un rând, se colorează după placul copilului, se adaugă ochișori mobili, antene din sârmă plușată și se obține o jucărie simpatică, pe care copilul o mai poate înfrumuseța după imaginație.
Maracas din role de hârtie
Iubitoare de muzică cum o știți, Ana a fost pur și simplu fascinată de maracasurile din role de hârtie. Rolele de hârtie igienică sau de hârtie de bucătărie se îmbracă în hârtie colorată, se acoperă unul din capete și se lipește bine, în sul se introduc boabe de fasole, pietricele mici, lucruri care să facă zgomot și apoi se acoperă și celălalt capăt. Se obțin astfel niște instrumente muzicale care le vor face mare plăcere celor mici
Suport de telefon din role de hârtie igienică
Frumos decorate și cu patru piuneze folosite pe post de piciorușe de susținere, rolele de hârtie igienică pot deveni un excelent support pentru telefonul mobil. Puteți chiar crea daruri de Crăciun pentru membri familiei. Copilul va fi încântat să ofere ceva creat de el, iar bunicii nu vor mai căuta în toată casa după telefonul lăsat cine știe pe unde.
Diferite jucării și obiecte din dopuri de sticlă
O paletă de culori se poate obține foarte ușor prin lipirea unor dopuri de la sticlele de plastic pe o farfurie de plastic sau de carton. Puteți folosi dopuri de diferite culori pentru a personaliza cât mai frumos paleta.
Tot din dopuri se pot realiza și figurine – le adăugăm ochișori, păr din lână, etc sau instrumente pentru învățarea mai ușoară – se pot crea litere cu ele, pot fi folosite pentru socotit și multe alte lucruri utile.
Dincolo de toate astea, spune-i copilului tău de câte ori ai ocazia că planeta noastră înseamnă energie, că și ea are un suflet și că toate acțiunile noastre de azi asupra ei se vor vedea în viața copiilor și poate chiar a nepoților săi.
(P) Din dorința de a-i ajuta pe părinți să îi învețe pe cei mici să aibă grijă de mediul înconjurător, Danonino lansează campania « Ai grijă de natură cu Dino! ». În fiecare pachețel de Danonino brânzică veți găsi câte un magnețel, prin care Dino îi învață pe copii să nu arunce pe jos, să stingă lumina, să aibă grijă de plante și animale. Colecția are 10 magneței veseli. Mai multe detalii despre campanie găsiți pe pagina oficială.
Spor la joacă și nu uitați că lumea în care ne creștem copiii poate deveni mai bună și cu ajutorul nostru!
Citește și
5 reguli la care nu am renunțat în educația copilului meu
Pregătirea pentru adolescență începe la patru ani
Lasă-l să cadă! Se va ridica încrezător!
Vreau singur! Cum încurajăm nevoia de autonomie
Cum îi ajutați pe copii să iubească sportul. Șapte pași urmați de noi
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Ce fain e suportul de telefon! 🙂
Daa, si nou ne-a placut!
Dragă Ioana,
Apreciez articolul tău. Este un bun început, de a manufactura câteva lucruri mai mult sau mai puțin utile din deșeuri, însă este prea puțin. Pentru a putea contribui în mod semnificativ la protejarea mediului și a viitorului pentru copiii noștri, putem să facem mult mai mult.
De exemplu, dacă renunțăm la obiectele de unică folosință (pahare de plastic și de hârtie, pungi de plastic, apă și sucuri îmbuteliate, caserole pentru mâncare comandată), dacă alegem atent detergenții și cosmeticele pe care le folosim, dacă avem grijă să cumpărăm produse de hârtie certificate FSC sau din hârtie reciclată, dacă cumpărăm pește certificată MSC etc.
Asa este Melinda, ai perfecta dreptate, multumesc mult pentru completarile utile!
Ideile sunt geniale,cea cu telefonul sau conservele sau dopurile le facem si noi si multe altele tot preluate de pe net insa nu ne-am gandit sa ne si filmam.
Referitor la ce spunea Melinda, e greu ca o persoana privata sa poti face ceva la nivel macro. Noi suntem simpli consumatori. Marile companii trebuie sa schimbe ceva. Da, e bine ca fiecare dintre noi sa constientizam efectul asupra planetei dar cum cand nici macar gunoiul nu putem sa il sortam?Eu am inceput in casa dar la tomberon tot la gramada de ia…in fine e alta discutie.
Articolul mi se pare educativ, fiica-mea Rihanna mi-a transmis pentru Ana ca ea mai face covoras din dopuri pentru casuta papusilor sau supert pt canute.
Ce fain, multumesc Elena pentru idei si pentru mesajul de la Rihanna 🙂
Foarte cool ideile, însă cel mai mult mi-au plăcut paleta de culori și „ghivecele”. Cele din urmă mi se par super practice și în acest fel le putem insufla copiilor noștri și mai tare dragostea pentru natură. 🙂
Multumesc! Ma bucur ca va plac. Sunt de testat cu Ingrida curand 🙂
Ieri am scăpat și noi de PET-urile pe care le colectam de vreo 3 luni. Acum ni s-a deschis apetitul, încercăm și cu hârtie, sticlă și doze. Ne-a prins activitatea! 🙂
Super, ma bucur, spor la creat!
Foarte faine ideile! Mi-au plăcut mult ghivecele și omida, cred că s-ar distra și Tudor să facem împreună.
Multumesc mult!