Now Reading
Abia așteptăm să îi auzim și apoi facem orice să tacă

Abia așteptăm să îi auzim și apoi facem orice să tacă

Mai taci puțin, te rog eu, că m-ai căpiat! Nu te băga, nu te privește, e o discuție de adulți. Lasă tu, că nu știi tu, lasă-mă pe mine! Uite telefonul și joacă-te, lasă-ne și pe noi să vorbim. De câte ori nu auzim asta în jurul nostru? De câte ori nu le spunem noi astfel de cuvinte copiilor noștri? De câte ori nu facem orice să tacă? Copiii pe care i-am dorit, i-am purtat și abia am așteptat să se nască  ca să-i auzim plângând.

Cu cât este mai vocal un copil la naștere, cu atât primește o notă mai mare

Câțiva ani mai târziu, copiii vocali sunt catalogați ca obraznici și sunt certați sau pedepsiți. Nu vrem să țipe și nici să se bucure prea tare.  Glasurile lor ne agasează și cerem „volumul mai mic”.

Abia am așteptat să-i auzim spunând mama și tata, le-am sorbit fiecare cuvințel stâlcit, fiecare silabă, fiecare întrebare caraghioasă. Acum, îi reducem la tăcere. Îi punem la punct, îi vrem cuminți, ascultători, negălăgioși. Le cerem să facă liniște la ore, în pauze, acasă, în parc, la restaurant.

Îi excludem din conversațiile de adulți, le spunem doar ce vrem noi să audă și ne facem că auzim pe jumătate ce ne spun ei. Le controlăm ceea ce spun, modul și momentul în care vorbesc

Copiii au nevoie să vorbească tare, să țipe, să își strige bucuria sau supărarea

Au nevoie să pună întrebări, chiar și 100 pe zi. Au nevoie să fie ascultați și priviți în ochi atunci când vorbesc. Au nevoie să spună ce au de spus și să aibă siguranța că au fost auziți.

Au nevoie să fie corectați, dar mai multă nevoie au să fie întrebați.  Să fie atenționați, dar mai mult să fie acceptați. Să fie învățați, dar mai ales să fie iubiți. De fiecare dată când ne vine să le spunem să tacă, să asculte, să fie cuminți, să ne amintim cât de tare ne-am dorit să le auzim glasul pentru prima dată.

Acest articol a fost inspirat de o discuție cu un cadru didactic, care iubește gălăgia făcută de copii 🙂

Citește și

Parentingul modern nu înseamnă lipsă de educație, reguli și bun simț

Alege să-ți ții copilul de mână când toți spun să-i dai drumul

Copiii din ziua de azi mai fac năzdrăvănii?

Ce nu e un copil răsfățat?

Tu ce-i spui cel mai des copilului tău?

Iubește-l când e de neiubit!

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Sursa foto – Freepik.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top