Am povestit deja pe blog cum m-a ajutat pe mine grupul de suport după divorț la care am participat la finalul lui 2019 și care a reprezentat un pas important pe drumul vindecării. O dovadă clară că se poate să te reconstruiești, cu ajutor, perseverență și răbdare și chiar să dai mai departe ajutorul primit este faptul că, începând din 6 aprilie, voi fi asistent în cadrul grupului de suport. Dacă te afli în proces de divorț sau separare, dacă vrei să faci pasul, dar ești măcinat de îndoieli, dacă a trecut ceva timp de la divorț, dar încă nu simți că vindecarea este completă, te invit să participi la webinarul gratuit în care poți afla mai multe detalii și poți decide dacă ți se potrivește.
Despre divorț și vindecare după divorț am vorbit în a treia ediție a emisiunii Canapeaua roșie de la BiziLiveTV
Am avut-o alături de mine pe fondatoarea Divorce Journey, Gabriela Saulea și am încercat împreună să răspundem la cele mai frecvente și arzătoare întrebări care apar înainte, în timpul și după divorț. Gabriela a fondat Divorce Journey după ce experiența propriului ei divorț a fost mult mai traumatizantă decât se aștepta. Divorțul Gabrielei a fost unul asumat și consimțit de ambele părți, copilul era mare, ea se bucura de un succes profesional și financiar foarte mare și totuși experiența a fost una complet transformatoare. A adus-o aproape de ea, a făcut-o să își pună foarte multe întrebări și astfel a ajuns să caute răspunsuri, care au condus la fondarea acestei asociații care ajută oamenii să treacă mai ușor prin experiența divorțului.
Rata divorțurilor în România se păstrează constantă în ultimii ani, undeva la 25-30%. Pare mult, dar dacă ne gândim la rata divorțurilor din America, unde ajunge și la 80% realizăm că suntem încă un popor conservator. Pandemia nu a crescut neapărat această rată, dar clar a făcut o diferență, fie a dezbinat, fie a unit și a făcut o triere corectă a relațiilor bune și a celor care oricum erau pe cale să se încheie.
Care sunt etapele prin care trecem ca să vorbim de vindecare după divorț?
Chiar dacă fiecare situație este aparte, există niște etape comune prin care trece oricine în timpul și după un divorț. Prima este faza de negare, în care parcă nu poți și nu vrei să crezi că ți se întâmplă ție. Urmează furia, care este o etapă extrem de puternică și pe care avem nevoie să o trăim. Este important să știm să protejăm copiii, locul de muncă și restul relațiilor pe care le avem în această etapă. Furia este urmată de negociere – etapa în care tot sperăm că am putea sau am fi putut repara ceva. Depresia este și ea extrem de necesară, pentru că avem nevoie să trăim durerea și să stăm cu golul în care ne aruncă pierderea suferită. Ultima etapă este cea de acceptare, care nu trebuie confundată cu resemnarea. Dacă în loc de acceptare ajungem la resemnare este foarte posibil să nu mai fim capabili de o relație nouă în viața noastră și nici de o viață fericită, indiferent de statutul social în care ne aflăm. Riscăm să ajungem la resemnare dacă în restul etapelor nu am făcut nimic concret pentru vindecarea noastră – terapie, grupuri de suport, etc. De regulă, oamenii apelează la ajutor imediat după divorț, dar se întâmplă să vină la grupul de suport și persoane care au trecut de mai mult timp prin experiența divorțului, dar au realizat că vindecarea nu s-a produs cu adevărat, că sunt de prea mult timp în tristețe și chiar depresie.
Divorțul este o schimbare și este normal să opunem rezistență la schimbare
Totuși, cu cât rezistăm mai mult, cu atât ne va fi mai greu să pășim cu încredere și speranță în noua viață, care poate fi la fel de frumoasă și împlinitoare ca și viața anterioară de familie. În ceea ce privește etapa de vindecare, psihologii spun că este nevoie de minimum un an și trecerea prin cel puțin un „set” de evenimente importante – Crăciun, Revelion, vacanță, etc în noua ipostază pentru a asimila pierderea. De asemenea, depinde mult și de durata căsniciei sau relației. Se spune că, în medie, este nevoie e un an pentru fiecare 5 ani petrecuți în căsnicie/relație. Contează și dacă a fost o relație bună sau proastă. Paradoxal, o relație proastă are nevoie de mai mult timp de vindecare după ruptură decât o relație bună. Explicația este dată prin dependența pe care o dezvoltăm față de toxicitate. În perioada de vindecare după divorț nu este obligatoriu să stăm și să plângem. Este o călătorie care presupune și etape frumoase și momente de introspecție, a ne trăi viața conștienți de toate emoțiile pe care le simțim.
Ce ar trebui să evităm în perioada divorț și post divorț?
Primul lucru la care ar trebui să avem grijă dacă avem copii este să nu trecem experiența prin ei și să încercăm să păstrăm relația de soți/foști soți separată de relația de părinți. Este dificil, dar este important măcar să avem în vedere modalități prin care să reducem efectele divorțului asupra copiilor. De pe site-ul Divorce Journey puteți descărca Ghidul de parenting după divorț, care este un instrument util de informare.
Un alt aspect care poate accelera procesul de vindecare după divorț este să evităm să ne certăm cu fostul partener, ceea ce pentru început poate necesita să oprim complet interacțiunea. În cazul în care avem copii este mai dificil, dar se găsesc soluții în care contactul dintre cei doi să fie minim, cel puțin până se liniștesc apele și comunicarea poate fi reluată la un nivel civilizat. Este o perioadă tensionată și nu ajută cu nimic să o încărcăm și mai tare, astfel încât să ne lungim perioada de recuperare.
Pentru a ne ajuta în procesul de vindecare după divorț este recomandat să evităm relațiile tampon, oricât ar fi de tentant să ne aruncăm în brațele altcuiva care ne poate alina suferința.
Și bărbații suferă în egală măsură în urma unui divorț ca și femeile
La bărbați apare teama că își vor pierde copilul, dacă acesta rămâne la mamă. Și bărbații își doresc o relație frumoasă, așa că și pe ei îi marchează puternic această experiență, chiar dacă nu exteriorizează durerea la fel ca femeile. Din ce în ce mai mulți bărbați realizează că au nevoie de ajutor și apelează la grupurile de suport.
Totuși, cum ajungem de la demolare la reconstrucție?
În primul rând, avem nevoie să pornim cu încrederea că există vindecare după divorț și că acesta nu este sfârșitul vieții. Este recomandat să apelăm la ajutor, pentru că de unul singur este destul de dificil și poate dura mult mai mult. În cadrul unui grup de suport, vindecarea este mai ușoară, o dată pentru că realizăm că nu suntem greșiți și nu suntem singurii care trec prin această experiență, dar și pentru că descoperim oameni cu povești asemănătoare și putem vedea mai ușor căile de a ajunge la vindecare.
Puteți vedea emisiunea cu Gabriela Saulea aici. Este nevoie doar să vă faceți cont și puteți viziona toate emisiunile Canapeaua roșie, dar și restul emisiunilor BiziLiveTv, unde găsiți conținut extrem de valoros.
Nu uitați, mâine ne vedem la webinarul gratuit, unde veți afla mai multe detalii despre cum se poate ajunge de la suferință la vindecare după divorț.
Citește și
A doua ediție Canapeaua roșie. Despre energie feminină
Prima ediție a emisiunii Canapeaua roșie. Ce este și cum facem dezvoltare interioară?
Sunt o femeie puternică și asta îmi ocupă tot timpul
Ziua în care mi-am dat voie să fiu cum sunt
Lecția lui 2019, puterea e în tine
Dacă vă plac articolele mele, vă invit să dați like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu noutățile.