Now Reading
8 reguli prin care să ne învățăm copiii să fie în siguranță

8 reguli prin care să ne învățăm copiii să fie în siguranță

siguranță

De când cu campania #metoo – cred că a ajuns și la voi valul de mărturisiri despre agresiuni de tot felul, m-am tot gândit la cum putem face să ne învățăm copiii să se protejeze. E clar că oricât ne-am dori, n-o să putem fi lângă ei toată viața, să le ținem spatele, așa că e nevoie să le dăm câteva direcții despre ce au de făcut ca să fie în siguranță atunci când nu sunt cu noi.

8 reguli prin care ne putem învăța copiii să fie în siguranță

Unele din ele am ajuns să le spun ca pe o mantră, mai ales când îmi aduc aminte de momentele din copilăria mea în care am fost în pericol, agresată chiar, și pe care poate le-aș fi evitat dacă aș fi avut niște reguli clare în minte.

Nu pleci cu nimeni, absolut nimeni în afară de mine sau persoana care știi că vine să te ia

Este bine să stabiliți cu copilul o parolă, știută doar de voi, pe care el să o ceară tuturor persoanelor care pretind că au fost trimise să îl ducă la părinți. Pe cât posibil, copilul trebuie să știe cine îl ia, dar dacă se întâmplă schimbări de ultim moment, persoana care îl predă – educator, învățător, etc. ar trebui anunțată.

Pe stradă, nu te sui în mașina unui străin

În plus, dacă este urmărit de o mașină, copilul ar trebui să știe să fugă în direcția opusă. O altă precauție este să meargă aproape de interiorul trotuarului, nu aproape de bordură.

Dacă ești singur în casă , nu deschizi ușa străinilor

Mai țineți minte filmul „Singur acasă”, când Kevin îi păcălește pe cei doi hoți că nu este singur în casă? Adițional sfatului de a nu deschide ușa, copilul trebuie sfătuit să nu spună nimănui că nu este un adult cu el în casă.

Nu afișezi la vedere elementele de identificare – nume, adresa, etc

Pe ghiozdan sau haine trebuie să se găsească doar numărul de telefon al părintelui, nu numele copilului și în niciun caz adresa de acasă. Copilul trebuie învățat să nu dea detalii persoanelor străine despre unde locuiește, ce program are și alte detalii ce pot ajuta un posibil rău făcător.

Nu urci nu nimeni în lift, mai ales dacă e străin

Nici cu vecinii, aș zice eu, că nu se știe niciodată. Și aș mai zice că nu dai drumul în scara blocului niciunui necunoscut sau nu intri împreună cu un necunoscut. Interfoanele prezente acum mai la toate blocurile ajută mult în sensul ăsta.

Pot spune că sfatul ăsta ar fi folosit cel mai tare multora dintre noi în copilărie, de acord?

Păstrează distanța față de străini

O distanță de 2,5 metri este recomandată și ea se aplică și pe stradă, dar mai ales în spații închise.

Dacă un străin te prinde de mână, atrage atenția cât de tare poți. Țipă, zbate-te, dă din picioare

Sigur că nimeni nu își dorește să se ajungă în situația asta, dar nu ai de unde știi niciodată ce se poate întâmpla și atunci e bine să punem copiii în temă despre tot ceea ce se poate întâmpla. E bine să știe și să caute ajutorul – la oamenii din jur, la o autoritate – polițist, jandarm, paznic.

Nu te întâlni cu oameni cunoscuți on-line

În zilele noastre, regula asta ar trebui pusă în capul listei. S-au făcut mii de filmulețe de conștientizare pe zona asta, dar tot mi se pare ca nu e suficient. Copiii trebuie să știe foarte clar că toate informațiile răspândite on-line sunt ușor de folosit și întors împotriva lor. De aceea, trebuie să li se spună cât mai des să nu posteze fotografii intime cu ei, să nu dea detalii personale nimănui, să nu intre în conflicte on-line.

Sigur că, dincolo de toate sfaturile astea, este bine să păstrăm o relație extrem de apropiată cu copilul, să ne asigurăm că el ne spune orice situație dificilă în care se află și orice i se pare dubios, pentru a le putea discuta și a-l putea ajuta să le gestioneze singuri.

Voi ce alte sfaturi le mai dați copiilor pentru a-i ajuta să fie în siguranță?

Citește și

Nu-l trage din calea pericolului, învață-l să îl înfrunte!

Copil singur în casă, de la ce vârstă?

Lipsa lui dumneavoastră e lipsă de respect?

Lasă-l să cadă! Se va ridica încrezător!

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Sursa foto Freepik.com

 

View Comments (5)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top