Now Reading
5 jocuri care dezvoltă inteligența emoțională a copilului

5 jocuri care dezvoltă inteligența emoțională a copilului

inteligența emoțională a copilului

Știm deja că, dincolo de inteligența cognitivă, care se cultivă prin învățare, foarte importantă este inteligența emoțională a copilului. Vedem în jurul nostru zi de zi exemple de oameni cu o inteligență cognitivă peste medie, dar incapabili să relaționeze, să empatizeze cu ceilalți, să își gestioneze emoțiile, pentru că le lipsesc inteligența emoțională și autocunoașterea.

Am primit de la  Adriana Mitu, trainer specializat pe dezvoltarea inteligenței emoționale şi autoarea cărții “Puterea părinților. Succesul copilului tău depinde de tine“, precum și a seriei de cărți cu povești terapeutice,  câteva jocuri care au rolul de a dezvolta inteligența emoțională a copilului pe toate cele șase dimensiuni:

1. Cunoașterea de sine și gestionarea propriilor emoții
2. Relaționarea cu ceilalți
3. Intuiția socială – interpretarea emoțiilor celorlalți și cum răspunde la ele
4. Atenția și capacitatea de concentrare
5. Abilitatea de a depăși anumite situații
6. Interpretarea dată evenimentelor și faptelor.

Am selectat cinci dintre ele, care sper să fie de ajutor. Deși unele par a fi potrivite mai mult copiilor mici, experiența mea cu Ana a arătat că variante adaptate ale unor jocuri de copii mai mici merg de minune și la vârste mai mari.

Jocuri care dezvoltă inteligența emoțională a copilului

EMOȚIILE BUCLUCAȘE

Încurajați copilul să atribuie culori și sunete emoțiilor, practic să le ofere o identitate. Dacă emoțiile tale ar avea o culoare, ce culoare ar fi? Ce culoare ar avea frica? Dar furia? Dar tristețea? Dar bucuria? Dacă emoțiile ar avea voce, cum ar  spune „Eu sunt bucurie?”
Această activitate îl ajută pe copil să intre în contact cu stările sale emoționale prin prisma simțurilor și în același timp să recunoască semnalele pe care i le transmite corpul atunci când simte o anumită emoție.

MĂ SIMT – EXPLORAREA EMOȚIILOR POZITIVE

Prin intermediul acestui joc îl sprijini pe copil să exploreze situațiile în care are emoții pozitive în legătură cu o anumită situație. Sunt bucuros, sunt vesel, sunt jucăuș, sunt prietenos.
Discutați despre ce anume îl face să se simtă astfel și cum ar putea aduce emoția respectivă într-un alt context din viața sa, spre exemplu cum ar putea aduce curajul într-un moment în care îi este teamă.
Găsiți și alte asocieri de emoții pozitive cu diferite animale.

MĂ SIMT NOROCOS PENTRU CĂ…

Recunoștința ne ajută să fim mai fericiți, mai încrezători, mai satisfăcuți de viețile noastre, mai motivați, să construim relații bune cu ceilalți, să căutăm și să găsim soluții pentru provocările întâmpinate.
În fiecare seară, înainte de culcare, poți face împreună cu copilul tău o listă cu lucrurile bune din ziua care a trecut. Sau încurajează-l pe copil să țină un jurnal în care să scrie pentru ce se simte recunoscător.
Amintește-i și de recunoștința față de el însuși, să se aprecieze pentru ceea ce este acum și pentru efortul depus în anumite direcții. Eu fac din când în când acest exercițiu cu Ana și are efecte foarte bune.

INTERVIUL POZNAȘ

Descoperă mai multe despre copilul tău și ajută-l să se cunoască, luându-i un interviu. Acest joc te ajută să descoperi ce imagine are copilul despre el însuși.
Iată câteva întrebări pe care i le poți adresa: Dacă ai fi o floare, ce floare ai fi? Dacă ai fi un animal, ce animal ai fi? Dacă ai fi un fenomen al naturii, ce fenomen ai fi? Dacă ai fi o culoare, ce culoare ai fi? Dacă ai putea avea o superputere, care ar fi aceea? Ce ai face cu acea superputere? Dacă ai fi un personaj din desene animate sau un erou din cărți, cine ai vrea să fii? Dacă ai fi un instrument muzical, ce instrument ai fi?
Poți apoi să-l lași pe copil să-ți adreseze și el câteva întrebări poznașe.

EU PUZZLE

Este un joc care îl ajută pe copil să conștientizeze care sunt rolurile sale în raport cu ceilalți și ce presupune fiecare rol.
Tipărește pe o foaie de hârtie mai multe piese de puzzle și încurajează-l pe cel mic să scrie, sau să deseneze, toate rolurile sale. Discutați despre aceste roluri: Ce presupune să fii copil? Dar fratele mai mare? Dar prieten?
Vorbește-i și despre rolurile tale și despre cum și tu ai avut la un moment dat multe dintre rolurile pe care le are el acum, sau poate chiar le mai ai încă.

Găsiți toate jocurile, precum și alte materiale interesante pe site-ul  Adrianei.

Citește și

Conflictele între copii. Ne băgăm sau îi lăsăm să se descurce?

Pregătirea pentru adolescență începe la patru ani

Cum îi ajutați pe copii să iubească sportul. Șapte pași urmați de noi

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Sursa foto – Pixabay

View Comments (3)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top