Now Reading
5 greșeli în diversificarea bebelușilor

5 greșeli în diversificarea bebelușilor

greșeli în diversificarea bebelușilor

Când am început eu diversificarea Anei, adică acum muuult mult timp, informațiile existente erau puține. Eu eram o mamă speriată și stresată, ea un bebeluș născut prematur, care suferea de reflux gastro-esofagian și plângea foarte mult. Eram extrem de vulnerabilă, așa că am înghițit pe nemestecate toate indicațiile medicilor și informațiile mai mult sau mai puțin corecte pe care le găseam pe net.

De consecințele unor greșeli pe care le-am făcut mă izbesc și acum

Una ar fi că nu am introdus în alimentația Anei gusturi cât mai diverse și anumite alimente pe care poate dacă i le prezentam de la o vârstă mică s-ar fi obișnuit cu ele și nu ar mai fi fost reticentă la alimente noi. Nu am știut, de exemplu, că îi pot da condimente naturale de tipul ierburilor – oregano, rozmarin, etc sau că îi pot da năut (hummus) la vârste mici. Dar asta este, dacă va mai fi cazul, voi recupera :-). Dacă nu, am zis să dau mai departe informațiile, că cine știe cui pot fi de ajutor.

Am recapitulat cele mai comune greșeli în diversificarea bebelușilor, pe care tind să le facă mamele la primul copil și am rugat-o pe Andreea-Carmen Radu, consultant de educație alimentară pentru copii să mă ajute cu câteva sfaturi. Am dublat sfaturile Andreei de experiența proprie, cu bune și rele.

Cele mai frecvente greșeli în diversificarea bebelușilor

Începerea diversificării la 4 luni

Unii medicii pediatri recomandă ca diversificarea să înceapă în jurul vârstei de 4 luni pentru copiii alimentați cu lapte praf și în jurul vârstei de 6 luni pentru cei alăptați exclusiv.

Eu personal consider că indiferent dacă bebelușul este alăptat exclusiv sau hrănit cu lapte praf, cel mai bine este să începem în jurul vârstei de 6 luni, pentru că cercetările arata că abia în jurul acestei vârste sistemul digestiv al bebelușului este pregătit pentru acest pas.

La Ana am început diversificarea la 4 luni, împinsă de doctorul care susținea că astfel se va ameliora mai repede refluxul. Nu știu cât s-a ameliorat, ce știu este că în prima lună copilul meu a avut dureri cumplite de burtică și o stare generală prostă, ceea ce arată că, într-adevăr, sistemul digestiv nu era pregătit

Bebelușul trebuie sa primească apă

Bebelușul se hidratează foarte bine cu lapte matern sau cu cel formulă, care se prepară cu apă, așadar nu mai are nevoie de alt adaos.

Nu numai că i-am dat apă, alăptată fiind exclusiv până la 4 luni, dar i-am dat și ceai, ba chiar îndulcit cu un strop de zahăr, tot la sfatul pediatrului de atunci. Un mare mare NU acestor practici, zaharul nu are ce să caute în meniul unui copil până la 1 an, cel puțin!

Dacă diversificăm bebelușul mai devreme, va dormi mai bine noaptea

Nu diversificarea mai rapidă va face bebelușul să doarmă mai bine noaptea, din contră, începerea acesteia prea devreme poate cauza probleme de sănătate pentru un sistem digestiv nepregătit iar ultimele studii asociază acest lucru cu creșterea obezității infantile și chiar cu apariția alergiilor alimentare.

Eu nu numai că am început devreme diversificarea, dar îi dădeam mult prea multe cereale. La masa de la 17.00 și apoi și în biberonul de seară, chipurile să nu se mai trezească. Rezultatul era o agitație suplimentară și tot atâtea treziri noaptea, așa că m-am prins și am renunțat relativ repede la biberonul cu cereale.

Nu condimentați mâncarea bebelușului cu nimic

Acest lucru se aplică atunci când este vorba despre sare și condimentele iuți, în primul caz pentru că toate legumele conțin în mod natural și o anumită cantitate de sare iar în cel de-al doilea pentru că papilele gustative ale bebelușului sunt mai sensibile iar senzația de arsură pe care o pot simți nu este chiar plăcută. În ceea ce privește plantele aromatice cum ar fi mărarul, pătrunjelul, busuioc, oregano, acestea pot fi folosite în cantități mici la prepararea hranei bebelușilor, acestea dau savoare mâncării și aduc și un aport de vitamine. De regulă acestea pot fi introduse în alimentația bebelușului după vârsta de 7 luni și cu grijă, la fel ca la orice aliment nou.

Eu nu am folosit niciun fel de plante și ierburi aromatice. Nu am știut cât sunt de benefice. Acum mă străduiesc să le „ascund” prin mâncare, dar e destul de greu să le mai accepte.

În primul an de viață bebelușul are nevoie exclusiv de lapte matern

Laptele matern are o valoare incontestabila și, în primele 6 luni de viață oferă absolut tot ceea ce are nevoie bebelușul pentru o buna creștere. După această vârstă însă, pentru o dezvoltare normală și pentru a preveni carențele de fier și zinc, de exemplu, este necesară introducerea hranei solide pe lângă alăptare. Studiile arata că bebelușii cu vârsta de peste 8 luni iau mai mult de 80% din cantitatea de fier și zinc din alte surse decât laptele matern.

La voi cum a fost? Ce nu ați mai repeta în cazul diversificării copilului vostru?

Dulciuri cu limită? Cum am reușit?

Gustări sănătoase. 5 moduri de a-ți împrieteni copilul cu ele

Copil mofturos? Fii creativ!

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.

Credit foto – Pexels

View Comments (10)
  • Nutritionistii canadieni (ma refer la cei cu acte in regula) sfatuiesc fara ierburi aromatice la inceput. In felul asta copilul se obisnuieste cu gustul „pur” al alimentelor ( bineinteles si fara sare cum scrie mai sus).

    Plus tot ce e nou se introduce cate o ligurita pe zi/4 zile la masa separate. Nu-mi dau seama cum merge cu ierburile decat daca le adaugi in mancare atunci cand nu introduce nimic nou?

    Cat despre ascuns alimente, eu pun patrunjelul intreg de ex si il scot la final din supa/ nu pun in farfuria lui ( copilul are o faza in care nu mananca ‘frunze’).

    • Interesanta infoormatie, multumesc! Cred ca putem introduce ierburile aromatice si dupa ce se obisnuieste copilul cu gustul alimentului, important e sa se intample acolo, pana pe la 1 an si jumatate, cand accepta usor. Anei i-am dat avocado pasat in fructe, daca i-l dau cu fructe sau are gustul mai dulceag, il accepta. Sub forma de gucamole nu prea. Hummus nu i-am dat cand era mica, acum nici sa nu il vada, etc. Cat despre trucuri, cred ca toti recurgem la ele la un moment dat 🙂 Din fericire la noi patrunjelul si mararul au trecere

    • Prima a fost inceperea timpurie a diversificarii (4 luni), in speranta ca alimentatia solida va potoli refluxul. Urmarea a fost o prima luna foarte agitata, cu dureri mari de burtica si stare de nervozitate.
      A doua a fost excesul de cereale, menite sa ingroase laptele de seara, pentru a diminua refluxul. Din nou, agitatie seara.
      Nu stiu daca a fost greseala, dar nu i-am dat fructe crude si nici legume crude pana dupa 7-8 luni, mar crud f tarziu, doar copt. Le-a primit bine apoi, oricum adora fructele si acum sub orice forma, deci asta nu as spune ca a fost greseala, mai degraba precautie exagerata.
      Ce mai mare regret legat de alimentatie a fost ca i-am dat lapte la biberon. Muls de la mine, dar a fost suficient pt a diminua productia. Am facut asta pt ca doar cu biberonul puteam gasi o pozitie buna, in care sa nu planga f violent la masa si dupa ea. Ana nu a avut reflux cu vomitat, ei doar i se intorcea mancarea inapoi, o „ardea” pe gat cum am spune noi, de aceea era extrem de agitata la masa, iar cu biberonul ii gasisem o pozitie mai confortabila. Poate daca ar fi fost cineva sa ma invete cum sa o tin la san ca sa o ajut in reflux, ar fi mers bine si alaptarea.
      Alte greseli legate de reflux, nu neaparat de alimentatie – la 6 saptamani am acceptat sa i se faca radiografie, unde s-a si constatat dezvoltarea insuficienta a pilorului, ceea ce determina refluxul. La ea nefiind semne vizibile (regurgitat in exces) nu stiam de este atat de agitata si plange atat de rau, mai ales dupa mese, de aceea am acceptat radiografia. Acum nu stiu daca as mai face asta.
      Apoi faptul ca am bagat in ea n medicamente de colici, cand de fapt la ea durerile nu erau de la colici. E, ar mai fi, dar sa tinem cont totusi de faptul ca asta se intampla in urma cu 7 ani si ceva cand informatiile erau mai sarace ca acum 🙂

  • Noi am mers pe autodiversificare constand in a oferi mancare bebelusului doar cand este pregatit ( poate sa stea singur in fundic, manifesta interes fata de mancare), mancarea este oferita la inceput sub forma de finger food (cate 3 sortimente legume fierte la abur sau cuptor, fructe etc, bebelusul isi alege ce vrea si cat vrea sa manance). O alta regula a autodiversificarii mai este si FARA PIREURI pana cand nu se descurca el singur cu lingurita si manifesta interes pentru alimente sub aceasta textura

    • Mai vin cu o completare in sensul ca am fost extrem de multumita de aceasta metoda pe care o voi practica si cu al doilea copil cand va sosi momentul. Recomand autodiversificarea sau BLW (baby led weaning) dupa o informare temeinica in acest sens

    • Am auzit si eu recent de acest trend si recunosc ca imi pace f f f mult! Daca Doamne Doamne asculta rugaciunile Anei si voi mai avea un bebe, clar voi incerca, pentru ca imi place mult ideea.

  • Pediatra noastra nemtoaica mi-a recomandat cum sa incepem diversiicarea la 5 luni: „Deschizi frigiderul si-i dai sa manance.” Eu, stupefiata: „Cum, asa din prima, de toate, toate odata?” Ea: „Da, daca-l obisnuiesti de mic cu tot feluri de gusturi si texturi, nu dezvolta mai tarziu alergii. Gatesti de ex.pentru toata familia si ii scoti ei separat fara sare, pasezi niste broccoli cu cartof , pui un pic de unt si gata!” Mi-a placut ideea, mai ales ca la primul copil nascut in Romania am fost super-precauta. Doar mierea de albine si nucile sunt interzise pana la un an, in rest liber la toate. Ana noastra mananca acum la 6 luni de toate (cu conditia sa fie mancare sanatoasa), si capsuni/fructe de padure, si peste de mare, si porc, si gratar – interzise la romani pana la 3 ani. Bine, am inceput tot cu sucul de morcov/mar, piure de radacinoase, dar cate maxim 2 zile, si in ritm mai alert. Patrunjel si alte condimente pun si in mancarea ei, doar ca fara sare/zahar.

  • Tin sa precizez ca sta in fund in scaunul de masa, iar interes pentru alimente arata de pe la vreo 3 luni jumate. E foarte pofticioasa si cand vede ca mancam ceva, vrea si ea. Daca e sanatos, ii dau si ei. Nu ma tin cu dintii de tabele de diversificare de pe net.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top