Now Reading
3 săptămâni de “detox”. Săptămâna 3 – focus pe relația cu sine

3 săptămâni de “detox”. Săptămâna 3 – focus pe relația cu sine

La început de an, ne punem cele mai ambițioase obiective, ne facem planuri îndrăznețe. Majoritatea sunt legate de corp – ne propunem să ajungem la sală, să mâncăm mai sănătos, să bem suficientă apă. Răsturnăm casa cu fundul în sus și reorganizăm dulapurile. Ne facem promisiuni. De cele mai multe ori, ele sunt uitate până în februarie, martie cel târziu. Una din cauze este, cred eu, faptul că ne centrăm mai mult pe exterior și mai puțin pe interior. De aceea, în „detox-ul” nostru de 3 săptămâni, am lăsat la final ce este cel mai greu, dar constituie temelia pentru tot: relația cu sine.

Pentru că mi-am dat seama în timp că fără să fii tu bine cu tine, fără să îți calibrezi interiorul, să te cunoști, să știi cât poți să duci și când să te oprești, degeaba îți setezi obiective. De aceea, cele mai importante acțiuni pe care mi le propun anul acesta sunt legate de mine. Să îmi fac un program zilnic, în care să îmi acord timp, să încep să meditez, să citesc ca formă de terapie.

Am rugat-o pe Cristina Oțel, freelance trainer și coach la SoulBloom și blogger, să ne dea câteva idei despre cum ne putem centra pe relația cu sine în anul care abia a început.

Să îți începi anul târând după tine povara tuturor nerealizărilor din anul precedent te pune într-o postură de victimă și te lipsește de toată puterea și determinarea de care în alte condiții poți da dovadă.

Ianuarie poate fi un bun prilej de a face puțină ordine și curățenie în relația cu sine

Iartă și începe o nouă pagină

Poate ți-ai propus prea multe lucruri, poate nu ai reușit să faci decât o mică parte din ele. Se întâmplă și e în regulă. Nu lăsa trecutul – pe care oricum nu îl mai poți schimba – să îți dicteze prezentul și viitorul. Iartă-te pe tine dacă ai greșit, iartă-i pe cei care te-au rănit, ține-i aproape pe cei care te iubesc, te respectă, cred în tine și te sprijină și desprinde-te de ceilalți.

Obiectivele sunt bune, dar nu suficiente

Cum ar fi ca obiectivele pe care ți le propui să facă parte dintr-o poveste mai amplă? În loc să te gândești doar la ce vrei să faci și până când, în loc să alergi de la o bornă kilometrică la alta, ia în calcul să te gândești și la cine și cum vrei să fii la finalul anului. Coordonatele astea noi te pot ghida pe parcursul următoarelor 300 și ceva de zile, ba s-ar putea să te ajute să îți triezi toate obiectivele pe care ți le-ai propus în ianuarie.

Pune-te pe lista de priorități și sărbătorește-ți realizările

Dă-ți voie să te bucuri, să iubești, să te odihnești, să cânți, să dansezi, să citești, să te uiți la un film din când în când. Fă orice îți face inima să cânte de fericire. Și în loc să îți numeri eșecurile începe să îți contabilizezi succesele, oricât de mici ar părea. Ia-ți câteva minute la final de zi să treci în revistă tot ce ai reușit să faci în ziua respectivă. Dacă ți se pare prea mare presiunea să faci asta zilnic, fă-o la sfârșit de săptămână. Am încercat asta cu mamele din comunitatea Părinte conștient și ne-a făcut tare bine. Încearcă! N-ai nimic de pierdut.

Introdu mici momente de mindfulness în fiecare zi

Prezența conștientă nu este ceva complicat. Practic, mindfulness înseamnă să  fii cu totul în prezent, să îți observi emoțiile, gândurile sau experiențele fără să te agăți de ele și să le judeci. Una dintre cele mai la îndemână metode de ancorare în prezent este respirația conștientă. Nu ai nevoie de un moment perfect pentru asta, nici de un spațiu special. Tot ce îți trebuie e un pic de curiozitate să încerci și un strop de disciplină ca să transformi această activitate într-un nou obicei sănătos.

Fă loc în viața ta pentru recunoștință

Exercițiul celor 100 de zile de recunoștință îți schimbă viața dacă îi dai voie și nu prin vreo magie inexplicabilă, ci prin faptul că îți antrenează mintea să vadă lucrurile bune din jurul tău și te ajută astfel să schimbi încet, încet felul în care privești lumea. Îți recomand să faci exercițiul în paralel cu cineva. Astfel vă veți putea susține reciproc și veți avea cu cine să povestiți despre schimbările pe care le simțiți.

Îți doresc un an cu mult sens și bun de pus în ramă!

Citește și

3 săptămâni de detox, săptămâna 2, focus pe casă

3 săptămâni de “detox”. Săptămâna 1 – focus pe alimentație

Cum să îți organizezi casa fără să devii sclava ei. Sfaturi de la o mămică organizată

See Also

Ai grijă de tine! Sfaturi de la Dr. Oz

Un exercițiu care mi-a schimbat, la propriu, viața

Cum să devii o persoană mai calmă în noul an

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.

Sursa foto – Freepik.com

View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top