Nu știu despre voi, dar mie de câteva zile îmi e rău. Nu neapărat de la mâncare, că nu pot spune că am „rupt” frigiderul, deși am mai pus niște kilograme nedorite :-(, cât de la programul complet dat peste cap la început de an. Musafiri, mese neregulate și aiurea împărțite, culcat foarte târziu. Toate s-au adunat și mi-au dat o stare de disconfort, așa că mi-am propus să fac un „detox”, dar nu în sensul clasic, că nu cred în asta, ci în sensul (re)organizării pe câteva paliere ale vieții.
Voi apela și la un specialist pentru fiecare domeniu, pentru câteva linii directoare. Nu sunt metode complicate și nici planuri – am stabilit deja că urăsc listele. Sunt doar niște coordonate care să ne ajute să ne repunem pe linia de plutire. Primul în vizor este corpul, iar pentru „detox-ul alimentar” am apelat la Andreea-Carmen Radu, consultant în nutriție, care ne-a spus cum ne putem curăța organismul după zilele de haos alimentar și în program. Am adăugat la sfaturile Andreei, propria experiență și intențiile mele. Mi-ar plăcea sa aflu și planul vostru.
3 săptămâni de „detox”, focus pe alimentație
Ficatul, colonul, rinichii, pielea, îndeplinesc zilnic funcții de filtrare și eliminare a toxinelor
Dacă am avut o perioadă în care am consumat multe produse bogate în zahăr sau produse sărace din punct de vedere nutritiv, dacă nu ne-am odihnit suficient, dacă nu ne-am hidratat, organismul se resimte, și procesul natural de detoxificare poate fi îngreunat.
Noi simțim acest lucru printr-o senzație de oboseală permanentă, prin lipsa de energie, chiar și prin faptul că pielea devine uscată, tenul începe să atare obosit, tern, lipsit de strălucire.
Ce putem face?
Putem începe cu gesturi mici, care să ne ajute
Primul pas, extrem de simplu de realizat – un pahar cu apă băut dimineața pe stomacul gol, cu înghițituri mici.
Acesta este un obicei pe care ar trebui să-l păstrăm pe termen lung, hidratarea este foarte importantă pentru noi și adesea pierdem acest lucru din vedere.
Recunosc că am acest obicei de foarte mulți ani, doar că eu beau apa ușor călduță și cu o jumătate de lămâie storsă în ea. În perioada aceasta, am decis să adaug și câteva picături de suc din rădăcină de ghimbir proaspăt stors.
Pasul al doilea – creșterea consumului de legume crude și preparate
Putem alege ca 1-2 zile pe săptămână să nu consumăm proteine de origine animală, ci doar de origine vegetală.
O zi „de post” practic, dar în care să consumăm doar legume și fructe. Eu îmi propun ca acestă zi să fie miercurea sau joia, pentru un boost de energie în mijlocul săptămânii
Pasul al treilea – eliminarea alimentelor procesate, bogate în zaharuri, grăsimi și alți aditivi
Asta mi se pare destul de greu, având în vedere că tot ce găsim în comerț este procesat și conține aditivi. Eu îmi propun să micșorez cantitatea de alimente procesate. Să le elimin complet mi se pare dificil și cu presiune prea mare și să limitez consumul de zahăr.
Pasul al patrulea – să ne odihnim mai bine. 7-8 ore de somn/noapte sunt esențiale pentru ca organismul să se refacă.
Aici aș adăuga că și ora la care ne culcăm este foarte importantă. Eu mă culc foarte târziu și mi-am propus să mă culc în fiecare seară cu 15 minute mai devreme, ca să aduc ora cât mai aproape de cea dorită. De asemenea, îmi propun să mă trezesc destul de devreme, astfel încât să am puțin timp pentru mine până începe „haosul” zilnic
Pasul al cincilea – să facem mișcare
Sportul ne oferă energie și ajută la intensificarea proceselor naturale de detoxificare.
Pentru mine, partea de mișcare este cea mai dificilă. Îmi este pur și simplu greu să mă țin de un program de exerciții fizice. Mi-am propus să încep cu Yoga, pentru ca mai apoi să trec la ceva mai intens. Sper să îmi și iasă.
În final, Andreea ne spune că cel mai important este să avem răbdare cu noi și să-i dăm corpului răgazul de a se reface și de a reveni la normal.
Nu ar trebui să apelăm la prafuri „minune”, la pastile de detox sau la alte produse ale căror efecte adverse pot fi mai mari decât beneficiile.
Voi ce plan de refacere după Sărbători aveți?
Citește și
Cum să devii o persoană mai calmă în noul an
Idei anti-dietă la început de an
Între ciocolată și cântar. Cum împac silueta cu dependența de zahăr
De la sclava imaginilor din reviste la o viață echilibrată
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.
Sursa foto – Freepik.com
Eu am mancat la fel de normal ca in celelalte zile asa ca n-am regrete.Ziua mi-o incep intodeauna cu o cana generoasa de apa pentru ca ma trezesc insetata in fiecare dimineata.Nu Beau un pahar de apa dintr-o data decat in cazuri extreme de canicula cand sunt dezhidratata asa ca si partea cu inghitituri mici am bifat-o.Sunt cel Putin 1 ora jumate in fiecare zi afara ca bicicleta indiferent de vreme .Ce mai …ma puteti lua de exemplu !:).Am si eu minusurile mele la care lucrez dar pe ale nu vi le zic 🙂
Bravo, chiar ca esti un exemplu, sa o tii tot asa!
Da eu am pus cateva kg si toate sau dus la burtica..apa incepusem sa beau dimineata dar m-am lasat ..
Usor usor si cu vointa se pot da jos. Cu apa este bine sa o iei treptat, cate un pahar in plus pe zi
Reincepem miscarea (organizat, cu abonament la sala – varianta asta ni se potriveste cel mai bine, dat fiind programul destul de putin flexibil la job) si revenim la meniul recomandat de nutritionist (pe scurt: 3 mese + 2 gustari, masa principala = pranzul, pe baza de carne plus legume, fara cartofi, orez, paste). Copilul a inceput anul in forta (a mers in tabara la schi), in plus avem in plan este sa reluam cat de curand activitatea fizica regulata (un program de kinetoterapie pe care il face acasa, de 3 ori pe saptamana).
Suna grozav, draga Adriana, mult succes! Eu inca nu sunt atat de organizata, dar ma straduiesc 🙂
Foarte eficienta metoda! O aplic de multa vreme si ma simt incredibil! Recomand!