2021 a fost un an plin de provocări pentru mediul cultural. Sălile au fost închise, apoi au funcționat la capacitate redusă și mai tot timpul a existat incertitudinea a ceea ce se întâmplă mâine, ca mai în toate domeniile, dealtfel. Totuși, Opera Comică pentru Copii s-a adaptat excelent, ca întotdeauna și a continuat să ofere spectatorilor producții de calitate, evenimente pline de surprize și câteva premiere.
Pe scurt, în 2021, s-au jucat două super-producții de Sala Mare, 6 premiere în aer liber, 3 în Salonul Mozart, au fost 67 de proiecții de filme în interior și aer liber și un festival organizat pentru prima dată pentru cea mai tânără categorie de public. Anul pe care îl încheiem în câteva zile a însemnat pentru Opera Comică pentru Copii 244 de reprezentații în fața a 33 000 de spectatori. Online, spectacolele și emisiunile OCC au ajuns în casele a 40 000 de români, atât din țară, cât și din Germania, SUA, Marea Britanie, Australia și Belgia.
Anul a început cu Ordinul „Meritul Cultural”
Pe 15 ianuarie 2021, de Ziua Culturii Naționale, Opera Comică pentru Copii a primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria D – „Arta spectacolului” din partea Președintelui Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni.
Veștile bune au urmat, pentru că în februarie s-au reluat spectacolele în Sala Mare, spre bucuria copiilor de toate vârstele.
Luna aprilie a adus pentru OCC un nou proiect în premieră: „Vacanță activă în București la OCC și Cantus Mundi”! Programul a fost gratuit pentru participanți, susținut de Primăria Capitalei și a constat în două săptămâni de distracție, muzică, dans, ateliere de creație și socializare. Vacanță Activă în București la OCC și Cantus Mundi a fost o experiență originală și necesară pentru copii, dar și o soluție pentru părinții bucureșteni în această perioadă plină de provocări. Scopul Vacanței Active în București a fost dezvoltarea creativității prin intermediul muzicii, actoriei, mișcării scenice și al altor activități educative. Programul s-a desfășurat în trei sedii: al Operei Comice pentru Copii, al Corului Madrigal și al Programului Național Cantus Mundi, iar pentru siguranța tuturor participanților, aceștia au fost distribuiți în două serii/sediu.
În luna iunie, OCC a organizat cea de-a doua ediție a concursului „Bucharest Dance Competition”. Competiția s-a adresat elevilor care frecventează cercurile de coregrafie din cluburi şi palate ale copiilor, şcolile particulare de dans, precum şi elevilor din şcolile/liceele vocaţionale din România. Juriul competiției a fost alcătuit din Ovidiu Matei Iancu, prim-solist al Operei Naționale București, Cezara Blioju, coregraf dans contemporan, și Cristina Opincaru, prim-solistă a Operei Naționale București și maestră de balet.
Premiera verii, musicalul „School of Rock”
Celebrul musical „School of Rock” (muzica Andrew Lloyd Weber), a fost realizat anul acesta în premieră națională la Opera Comică pentru Copii, în regia lui Emil Pantelimon. Puteți citi mai multe despre School of rock aici.
Opera Comică pentru Copii a organizat anul acesta prima ediție de vară a Atelierelor „Micul Artist”. Celor 25 de coordonatori existenți li s-au adaugat alți 6 formatori, cu ateliere atractive precum: Dezvoltare Personală, Atelierul Emoțiilor, Actorie, Muzică Electronică, Dans Modern și Inițiere în Șah.
După succesele obținute în anii trecuți cu Taberele de Vară și cu programul de anul acesta, Vacanța Activă, Opera Comică pentru Copii a organizat în premieră „Școala de Vară”, un program care a cuprins 4 serii a câte 2 săptămâni de distracție și jocuri educative la sediul instituției, pe durata vacanței de vară a elevilor, începând cu 28 iunie 2021. Ateliere interactive cu balerinii, soliștii vocali și instrumentiștii Operei Comice pentru Copii, jocuri distractive în curte și în interior, audiții muzicale, Aventura Parc și multă voie bună, timp de 10 zile, 8 ore pe zi, de luni până vineri, în intervalul orar 8.30 – 16.30, cu pauze de masă incluse.
Prima ediție Bebe Fest OCC
Opera Comică pentru Copii a organizat în luna septembrie prima ediție a festivalului Bebe Fest OCC, eveniment adresat tuturor părinților de bebeluși, viitorilor părinți, dar și tuturor producătorilor, comercianților și furnizorilor de servicii adresate părinților și bebelușilor (0-3 ani). În cadrul festivalului au fost organizate spații de vânzare pentru expozanți, concursuri amuzante pentru întreaga familie, cursuri și ateliere pentru părinți și viitori părinți, zone de alăptare, ateliere muzicale, art therapy și multe alte activități interactive și atractive.
Premiera toamnei, opera „Carmen și Toreadorul”
În luna septembrie, „Carmen și Toreadorul”, adaptare după faimoasa operă „Carmen” a lui G. Bizet, a avut premiera la Opera Comică pentru Copii. La aproape 150 de ani de la premiera absolută de la Paris (3 martie 1875), îndrăgitul regizor de producții pentru copii, maestrul Cristian Mihăilescu, a creat o nouă poveste care să cuprindă celebrele personaje ale acestei opere – frumoasa Carmen, curajosul toreador Escamillo și îndrăgostitul Don Jose – dar și multe alte surprize pe placul copiilor.
Decembrie de Poveste la OCC
În luna decembrie, Opera Comică pentru Copii și-a întâmpinat publicul cu spectacole de tradiție și evenimente în premieră. Cel mai așteptat titlu la final de an, spectacolul „Poveste de Crăciun”, în regia maestrului Cristian Mihăilescu, s-a jucat cu casa închisă, după ce numărul reprezentațiilor programate a fost dublat. Baletul „Spărgătorul de Nuci”, în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, a constituit o altă bucurie oferită spectatorilor doar în ultima lună a anului. Acest spectacol este nelipsit din stagiunea OCC încă din anul 2016.
Pe lângă toate acestea, în curtea OCC a funcționat permanent grădina OCC, cu activități sportive și jocuri, iar atelierele Micul Artist au ajuns deja la al șaselea an de fucnționare. De asemenea, Opera Comică a fost prezentă la Classical Christmas Market, organizat de Opera Națională București și Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” pe esplanada din fața Operei Naționale.
În luna ianuarie, School of Rock revine la Opera Comică pentru Copii
Primul spectacol al anului este School of rock, care revine pe scenă din 15 ianuarie.
Spectatorii fideli își pot achiziționa de pe acum bilete la reprezentațiile de anul viitor, de pe bilete.ro, până în luna iunie 2022 inclusiv. Titlurile din prima jumătate a anului următor includ super producții precum „Răpirea din Serai”, „Sunetul Muzicii”, „Figaro, Figaro, Figaro!”, „Fetița cu Chibrituri”, dar și premiera de balet a primăverii, „Frumoasa din Pădurea Adormită”.
Citește și
Corina Dumitrescu: Nu mai căutați morala în spectacolele pentru copii
Interviu cu Cristian Mihăilescu despre opera Carmen și toreadorul
Oamenii din spatele School of rock: Irina Furdui și Alexandru Ilie
Spectacolul School of rock, pledoarie pentru vocea copiilor
Secretele unui manager din Top 30 sub 30. Emil Pantelimon, omul OCC al lunii mai
Valentin Racoveanu, cel mai longeviv artist al Operei Comice pentru Copii
Felicia Filip – Părintele este, nu o dată, cel educat de copil
Răzvan Mazilu. Trebuie să îmi acord provocări noi, care de care mai radicale. Interviu
Corina Dumitrescu: nu mai căutați morala în spectacolele pentru copii!
Dacă vă plac articolele mele, vă invit să dați like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu noutățile.