14 trucuri pentru menținerea motivației de a slăbi

Guest post by Florina Badea, Health Coach

Am început o dietă și îmi este foarte greu să îmi păstrez motivația de a slăbi. Deși la început mi-a fost clar că trebuie să renunț pentru o perioadă la toate dulciurile (prăjituri, biscuiți, tarte, brioșe, ciocolata etc), pe parcurs îmi e din ce în ce mai greu să refuz tratațiile aniversare de la birou si încep sa înhaț pe ascuns din orezul cu lapte al copiilor. Știu ce, cum și cât să mănânc, dar nu mă pot abține să nu trișez din când în când. Ajung să mă gândesc doar la mâncare și orice vad în jur mă tentează. Mi se par plictisitoare legumele la cuptor, m-am săturat de aceeași friptură, găsesc fade lactatele și brânzeturile, nu mai sunt deloc creativ(ă) în bucătărie, parcă aș mânca o pizza. Colac peste pupăză mă urc pe cantar și văd că de 1 săptămână nu mai slăbesc niciun gram, deși fac eforturi să mă țin de planul pe care medicul mi l-a făcut. Motivația de a slăbi e în cădere liberă. Însă îmi e rușine să ii spun toate acestea, trebuie sa găsesc singur(ă) o cale sa îmi revin”.

Vi se par cunoscute scenariile de mai sus?

Cam așa arată gândurile celor mai mulți dintre noi în perioada în care suntem la dietă. Plec din start de la ideea că țineți o dieta supervizată de un specialist și că acela este un medic. Dacă este îndeaproape urmărită de acesta, presupun și că aveți un motiv pentru care e nevoie ca pentru o perioadă să urmați o dietă – care cel mai probabil are legătura cu starea de sănătate, nu este doar un moft al vostru în ajunul sărbătorilor sau al sezonului estival. De fapt, de aici pleacă totul când vorbim de motivație si cum ar trebui sa o menținem în perioadele de dieta.

Cheia principală pentru a pierde în greutate și ulterior a ne menține o greutate optimă nu este doar o chestiune de alimentație și mișcare, ci este în egală măsură una de atitudine. Atitudinea face diferența când vine vorba de succes sau eșec într-o dietă. Pentru că a pierde în greutate ar trebui să fie un proces lent, pe termen îndelungat, tocmai pentru menținerea efectelor; iar pericolul de a renunța pe parcurs este unul mare. De aceea, menținerea motivației este un element cheie în orice dietă. Sunt câteva idei care de-a lungul timpului s-au dovedit de ajutor și pe care le detaliez mai jos:

1. Definiți-vă motivația
Așadar, primul lucru pe care e bine să îl facem când simțim că începem să ne pierdem motivația este acela de a ne aminti DE CE am vrut să pierdem din kilograme. PENTRU CE am luat decizia că vrem să intrăm într-un asemenea proces? Motivele sunt extrem de diferite, de la persoană la persoană și țin de la cele strict de sănătate până la cele legate de imaginea de sine și de încrederea în propria persoană:
– Pentru că am x problemă cu sănătatea și vreau să mă fac bine
– Pentru că îmi doresc să fiu mai vioi și să mă pot antrena mai ușor pentru semi-maraton
– Pentru că vreau să încap în rochia de Revelion de anul trecut, până să nasc
– Pentru că vreau să câștig un concurs de Miss
– Pentru a arăta bine pe plajă
– Pentru că m-am îngrășat nepermis de mult în ultimii 5 ani și sunt peste greutatea mea normală
– Pentru că așa mă voi simți eu mai bine în propria piele
– Mă voi simți mai încrezătoare la locul de muncă.
Ori de cate ori avem căderi de acest gen, e bine să ne amintim de ce am luat această decizie. Dacă motivul care stă la baza deciziei este suficient de puternic, va veți reveni mai ușor.

2. Recompensați-vă pe parcurs
Dieta poate fi un proces dificil, nu este ceva cum vedeți în filme sau în diferite emisiuni. Pentru că, dacă nu gestionăm modul cum le încadrăm, ele sunt percepute de mintea noastră ca pe o pedeapsă. Și atunci când va este interzis ceva, tentația este și mai mare. De aceea, e bine ca din când în când, în momentele în care cântarul vă dă vești bune, să vă oferiți câte o recompensă. Dar atenție, nu una alimentară, de genul un pachet de biscuiți! Poate o rochie nouă sau o nouă pereche de jeans, un masaj sau o zi la spa, o coafură nouă sau o nouă culoare de păr, un echipament de sport nou. Toate pentru a mai ”îndulci” din senzația de pedeapsă pe care o puteți resimți din când în când, în momente de cădere.

3. Jucați frecvent jocul ”Cum ar fi…?”
Este un joc interesant, care vă poate da un refresh la motivație. Adresați-vă întrebări de genul următor, în momentele în care simțiți că sunteți în impas:
– Cum ar fi dacă aș renunța la dietă, cum aș arăta peste 6 luni sau 1 an de acum încolo?
– Cum ar fi dacă aș renunța la dietă, cum m-aș simți peste 6 luni sau 1 an?
– Cum ar fi dacă aș renunța la dietă, cum m-ar afecta din punct de vedere al sănătății?
– Cum ar fi dacă aș renunța acum la dietă, cum ar fi familia mea afectată sau prietenii mei? Cum ar fi jobul meu afectat?
La fel ca și prima întrebare, aceasta are rolul de a vă reaminti de ce ați luat decizia de a ține o dietă și de a vă repune pe calea începută deja.

4. Renunțați la fotografiile cu vedete
Am scris aici de ce vedetele mint când vine vorba despre diete și motivele pentru care ele arată așa bine. Prin urmare, cel mai bine ar fi să vă motivați cu imagini cu voi când arătați bine și vă simțeați bine și sănătoase. Specialiștii spun că e posibil ca imaginile cu vedete să producă efecte contrare și anume să renunțați de tot la dieta pe care o urmați, pentru că vă gândiți că nu veți ajunge niciodată să arătați la fel de bine. Prin urmare, nu vă sabotați singure cu imagini nerealiste!

5. Faceți ordine în viața voastră pe mai multe paliere
Dacă aveți dificultăți să va mențineți motivația de a slăbi, puteți să încercați să țineți în control alte aspecte din viață care necesită ordine și reprezintă un angajament pentru voi: plătiți-vă datoriile, faceți ordine în dulap și scăpați de lucrurile inutile din casă, îndepliniți-vă diferite promisiuni către familie, prieteni sau la job. În felul acesta, la nivelul subconștientului se va transmite mesajul că sunteți capabili să vă țineți de un plan/angajament și veți căpăta putere să vă țineți și de planul dietei până la capăt.

6. Luați-vă un angajament public
Pe Facebook sau Instagram, începeți să postați zilnic fotografii cu voi. În felul acesta, prietenii voștri vor ști că aveți nevoie de suport și vă vor încuraja, iar voi veți fi mai puțin tentați să renunțați pe parcurs, atât timp cât v-ați luat un angajament față de ei.  Va fi un jurnal cu ”galerie”, ca să zic așa. Și de câte ori vă veți uita în urmă la fotografii veți fi mândri de voi și veți putea continua mai ușor. Unul dintre cele mai bune momente pentru a posta este fie de la o masa grozavă sănătoasă, fie de la antrenament.

7. Creați un mediu propice acasă și la birou
În perioadele de cădere, dacă aveți la îndemână sau în fața ochilor alimente din categoria celor mai puțin recomandate, veți da iama în ele, cu siguranță. Așa că înlăturați tentațiile! Faceți în așa fel încât mediul în care vă petreceți ziua să reflecte preocuparea voastră: mâncare sănătoasă la vedere în frigider, apă în sticle, echipamentul sportiv la vedere etc. Tot ceea ce vă înconjoară să vă reprezinte în acea perioadă și să vă îndemne la a continua!

8. Nu va cântăriți zilnic
Este indicat să vă monitorizați o dată pe săptămână sau o dată la 2 săptămâni. E posibil sa vă demotiveze urcatul zilnic pe cântar sau de mai multe ori pe zi. Oricum, ca să fie relevant, cântăriți-vă în aceeași zi a săptămânii, dimineața. Scăpați de obsesia gramelor în minus pe cântar! Trăiți-vă viața în această perioadă ca și cum nu ați fi la dietă și ca și cum kilogramele nu ar conta. Vă veți relaxa și va fi extrem de benefic pentru întreg procesul!

9. Cultivați compasiunea și iertarea pentru propria persoană
Se va întâmpla ca pentru o perioadă să simțiți că stagnați și să vă spuneți în gând că sigur nu mai funcționează și mai bine renunțați. Însă în loc să renunțați sau să vă biciuiți în gând și să vă adresați cuvinte de ocară, mai bine îmbrățișați-vă și bucurați-vă de felul cum vă simțiți, nu de felul cum arătați. Poate vă simțiți mai agili, mai veseli, poate aveți energie mai multă să dansați sau să alergați, să cântați sau să dansați. Dacă va iertați și vă spuneți că este doar o perioadă, mintea va transmite corpului mesajul pozitiv, iar acesta îl va primi, se va bucura de el și veți simți din nou un val de motivație.

10. Țineți un jurnal
Fie ca este o agendă atractivă în care notați zilnic ce mâncați și câtă mișcare faceți (vorbiți cu medicul vostru despre ce să notați exact ca să fie relevant), fie că e vorba despre o aplicație pe telefon, un jurnal vă poate motiva pe termen lung și veți putea sesiza posibile erori care vă țin pe loc în acest proces. Specialiștii spun că un astfel de jurnal ne poate ajuta să pierdem de 2 ori mai multe kilograme și să creștem astfel motivația de a slabi.

11. Revizuiți așteptările pe care le aveți în această perioadă
Cu siguranță atunci când v-ați decis să slăbiți, ați stat de vorbă cu medicul vostru și ați făcut împreună un plan. Poate planul pe care l-ați agreat nu e prea realist, atâta timp cât aveți dificultăți să vă țineți de el și vă pierdeți pe parcurs motivația. Poate v-ați propus prea mult într-un timp prea scurt. Luați-o mai încet! Tot ce se petrece încet e mai sănătos și mai durabil decât flăcările rapide!

12. Vizualizați schimbarea
Cum anume vă vedeți atunci când veți fi la greutatea dorită? Închideți ochii, respirați adânc și gândiți-vă cum veți arăta mai sănătoasă și mai slabă? Cum veți merge? Cum veți fi îmbrăcată? Cum vă veți simți? Motivația se va revigora în cele câteva secunde când veți avea în față proiecția voastră la final de dietă!

13. Fiți onești cu voi și aflați de ce mâncați de fapt
In felul acesta veți identifica anumite obișnuințe. Oamenii nu mănâncă tot timpul pentru că le e foame. Mâncam de stres, de plictiseală, confundăm foamea cu setea, mâncam de furie etc. Dacă vă întrebați de ce vreți să mâncați de fiecare dată când vă îndreptați cu precădere către anumite alimente sau de fiecare dată când vreți să mâncați deși abia ați terminat, veți identifica anumite obișnuințe și veți fi mai conștienți de ele. Acest fapt o să vă ajute să vă țineți în continuare departe de mâncare când nu vă este foame, ci doar vreți să alinați anumite suferințe și să umpleți niște goluri emoționale!

14. Apelați la ajutoare
E mai ușor să fiți însoțiți de cineva în acest proces, care să vă țină moralul sus, să vă adreseze întrebări care să vă motiveze, să vă ghideze în procesul atingerii obiectivului propus. Puteți sa intrați intra-un grup de suport online, de pilda. Am scris aici cum va poate ajuta un Health Coach – nu pentru a slabi, ci mai degrabă pentru a vă menține greutatea la nivelul dorit, descoperind un stil de viață responsabil, cu alegeri asumate când vine vorba despre sănătate.

Dar, mai ales:
Aveți tot timpul în minte că această perioadă în care doriți să slăbiți nu este totul! Și nu totul se termină aici. De fapt, daca vreți să trăiți cu adevărat sănătos, este doar începutul. După ce perioada în care pierdeți numărul de kilograme dorit se termină, începe o a doua, în care va trebui să mențineți munca pe care ați început-o! Aici este perioada cu adevărat dificilă, pentru care e bine să vă pregătiți, sa vă informați, să citiți, să vorbiți cu medicul vostru și cu alți specialiști. Să învățați să faceți cumpărături, să alegeți alimente de bază pentru mâncare, să gătiți acasă ca să puteți avea controlul asupra ceea ce consumați zilnic. Să practicați moderația în toate, porțiile controlate și echilibrul în viața de zi cu zi!
Să vă fie de folos și pentru sănătate, că e mai bună decât toate!

Florina Badea, Health Coach, blogger www.florinabadea.ro – blog de viață sănătoasă.

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Sursa foto – Pexels.com

View Comments (6)
  • Treaba asta cu declaratul public oe mine nu m-a ajutat. Ba dimpotriva, cred ca m-am autosabotat cand am declarat deschis ca vreau sa slabesc. Stii de ce? 1. E o presiune foarte mare cand te scapi la primul cartof prajit in public, de ajungi sa bagi pe sub ascuns.
    2. Daca vorbesti foarte mult despre asta, creierul tau are impresia ca deja s-a intamplat slabitul si isi pierde din motivatie.
    Asta a fost la mine, nu e musai sa fie la toti asa. In final, stii ce am facut si inca functioneaza? Un copil! 🙂

    • Asta e tare cu copilul 😀 Adevarul e ca eu in primele sase luni am slabit tot ce ma ingrasasem in sarcina si peste, de cate ture de parc dadeam. Problemele au aparut dupa cativa ani, din pacate.
      Pe mine declaratul public m-a ajutat, sa stii 🙂 Ma gandesc sa il reiau.
      Apropos, eu nu mi te imaginez facandu-ti griji pentru silueta.

  • o sa incep sa iau in considerare tot ce ai scris in acest articol dar pentru inceput o sa fac 30 de zile challenge

    Multumesc mult pentru ca mi-ai deschis ochi

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top