Now Reading
10.000 de clătite în schimbul unei vieți și o moarte ca un început

10.000 de clătite în schimbul unei vieți și o moarte ca un început

Nu o să vezi copii, stai liniștită, îmi spune Mona, simțind parcă în glasul meu teama. Doar gândul de a vedea niște copii bolnavi de cancer mă paraliza. Curând aveam să îmi dau seama cât de greșit gândeam.  Am ajuns la sediul MagiCAMP într-un iureș de nedescris. Pregăteau un eveniment de final de an. Toată lumea era cu cel puțin un telefon la ureche, se schimbau idei peste birouri și camere, în apartament plutea un zumzet de energie pozitivă. Uite, el e Bogdan, dar toată lumea îi spune Bo. E coordonatorul nostru de voluntari. Ea e Cris, se ocupă de centrul de consiliere, iar ea e Corina, omul cu banii. Încerc să îi rețin pe toți și mă tot gândesc de unde să încep povestea. Lângă Bogdan apare un bărbat mărunțel. Vorbește cu toată lumea de la birouri, pare a fi un om de bază, bun la toate. E energic și foarte implicat. Aflu că îl cheamă Mirel.

Ei sunt copiii noștri, îmi arată Mona un panou plin de fotografii. Cei de pe rândul de sus sunt copiii curcubeu. El este Marinuș, băiatul lui Mirel. De pe panou îmi zâmbește un puști simpatic foc. În ochi i se citește că e pus pe șotii. Ce drăguți sunt, apuc să îmi spun în gând.

Copiii curcubeu sunt copiii care au pierdut lupta, au plecat. În fiecare tabără apare curcubeul și noi știm că ne sunt alături.

În momentul ăla, birourile vin peste mine, telefoanele parcă îmi sună în creieri și simt cum îmi tremură corpul. Nu îmi pot stăpâni lacrimile și îmi cer scuze. Toți din echipa MagiCAMP mă încurajează. Și Mirel. Copilul lui ne zâmbește de pe un panou și el mă încurajează pe mine, o lașă căreia îi era frică să vadă niște copii bolnavi.

Mirel, Mirel e povestea ta, Mirel și clătitele lui

Doar că Mirel e foarte modest. Ce să spun eu despre mine? Să spună alții. Până la urmă spune. E tatăl lui Marinuș. Marinuș-Găbenuș, băiatul din tabloul copiilor curcubeu. Lumina care desenează în fiecare zi pașii lui Mirel. Au pornit umăr la umăr acum 5 ani, pe când Marinuș avea doar 7 ani. Era un copil neastâmpărat, care îi cucerea pe toți cu zâmbetul lui șmecher. O vizită de rutină la medic a pornit lupta lor. Marinuș avea o tumoare canceroasă. Medicii nu i-au dat nicio șansă.

Rămas singur cu copilul lui bolnav, Mirel a făcut imposibilul și a transformat cele câteva luni date de specialiști în cinci ani.

Ultima aniversare a lui Marinuș pe pământ

După sute de zile în spitale, 2 ani de tratament la Viena, multe operații și suferință, Marinuș a plecat spre curcubeu, la începutul lui martie. Mirel a rămas alături de MagiCAMP și își dedică fiecare zi copiilor și părinților care au nevoie de el.

Și dacă taci lângă un părinte și tot faci ceva pentru el. Simte că îl înțelege cineva

Mirel vorbește cu copiii și tace lângă părinți. Înțelege suferința fiecăruia, încât uită de a lui. Nu se ceartă cu Dumnezeu, nu se victimizează, ia fiecare lucru așa cum este. Mă uit la omul ăsta care și-a pierdut copilul după un chin de 5 ani și nu cred că am mai văzut până acum atâta împăcare, atâta asumare și atâta înțelepciune la un loc.

Eu și Marinuș am sfidat boala. Mulți zic că a fost degeaba, că tot a murit, dar eu știu că nu a fost deloc degeaba. Am câștigat 2 ani și ceva cu el. Fiecare clipă e importantă și noi am adunat multe clipe frumoase împreună. Au fost ani tare frumoși, mai ales cei din Viena.

Când ai un copil atât de grav bolnav, ajungi să scoți momente din nimic. Un masaj, o glumă. Trăim clipa!

Mirel spune că nu rezolvă nimic dacă își plânge de milă. Da, i-a murit copilul. Suferă în fiecare zi pentru asta, dar a ales să își pună suferința în ceva util. Marinuș e lângă mine, îl simt. El mă dirijează și îmi arată pe unde să merg. El era un optimist, a intrat râzând  și chiuind în operația de la Viena, de i-a făcut pe toți medicii să plângă. Cum să mă las eu acum? Nu mă las, că e nevoie de mine.

În urmă cu câteva zile, Marinuș i-a arătat lui Mirel cum o poate ajuta pe Ana. Ana e o fată de clasa a IX-a, o adolescentă frumoasă care se luptă cu o formă gravă de cancer. De curând, boala s-a agravat și Ana avea nevoie de o sumă de bani pentru tratament. Cel mai bine pe lume, în afară de a fi  cel mai bun tată pentru Marinuș, Mirel știe să facă clătite. E renumit în taberele MagiCAMP pentru clătitele lui, iar copiii abia așteaptă ziua de vineri ca să primească o porție. Așa că Mirel s-a apucat de licitat clătite pentru Ana pe Facebook. 20 de clătite pentru fiecare donație de 100 de lei. În două zile s-au strâns peste 200.000 de lei, așa că Mirel a crescut miza.

Mirel și Ana

O să fac 10.000 de clătite. Chit că îmi ia 5 luni să le fac, o să le livrez până la ultima

În fiecare clătită pe care o face, Mirel pune speranța că tot mai puțini copii vor mai zbura spre curcubeu și vor rămâne aici unde le e locul, lângă părinții lor, pe pământ.

Am plecat de la MagiCAMP cu imaginea lui Marinuș zâmbind de pe panou și cuvintele lui Mirel în inimă.

Dacă nu faci nimic, rămâi tot acolo unde erai. Nu ai unde să mergi decât înainte, nu poți privi în urmă.

Am mâncat cele mai bune clătite din viața mea și am luat cu mine cea mai importantă lecție a anului. Până și moartea poate fi un început. Depinde doar de tine.

Pentru cei de la MagiCAMP, fiecare copil curcubeu aduce și mai multă determinare să meargă mai departe. M-am dus la MagiCAMP cu ușurarea că nu voi vedea copii bolnavi. După ce am plecat, m-am înscris ca voluntar pentru una din taberele MagiCAMP de la anul. Dacă Mirel poate, fiecare din noi poate!

Mulțumesc, Mirel! Mulțumesc, Marinuș!

Vă invit și pe voi să ajutați MagiCAMP. Fiecare faptă, oricât de mică, contează mult. Pe site-ul MagiCAMP găsiți metodele prin care îi puteți ajuta.

Luna aceasta, copiii aflați în grija MagiCAMP, au primit de la HARTMANN România 200 de pachete pentru măsurarea temperaturii, fiecare cu termometre Veroval Febră 2în1 și Thermoval Kids Flex Donația a fost realizată în cadrul campaniei – 200 de fapte mici in fiecare luna, desfășurată în  perioada septembrie – decembrie 2018 și prin care  HARTMANN România  se implică activ  în susținerea a patru categorii sociale aflate în situații de vulnerabilitate: bolnavi cu răni cronice, vârstnici, persoane cu oameni dragi internați în spitale și copii din familii defavorizate.

HARTMANN Romania se alătură prin această campanie eforturilor Hospice Casa Speranței, Fundației Principesa Margareta a României, Asociației Dăruiește Viață și Asociației MagiCAMP și oferă sprijin material prin donații de produse specifice nevoilor categoriilor sociale menționate.

Tu ce fapte mici faci pentru cei aflați în suferință?

Intra pe www.faptemici.ro , sectiunea “Tu ce faci?”, află câte fapte mici și bune ai făcut din lista de 200 si lasa-te inspirat sa ajuti!

Mi-am amintit să vă spun și că dacă donați lunar pentru MagiCAMP, aflați că de luna asta puteți dona 4 euro în loc de 2, prin sms la 8864.

 Despre compania HARTMANN

See Also

HARTMANN e cel mai vechi producător german de materiale de pansare și compania care a introdus pe piață primul pansament antiseptic, rămânând în istoria medicinei. De 200 de ani, HARTMANN inovează în domeniul medical, oferind soluții avansate pentru tratamentul rănilor, aparatură pentru diagnostic la domiciliu, produse pentru incontinență sau prevenirea riscurilor în sala de operații.

Citește și

Când moartea are nevoie de un râs în față și o faptă bună

Faptele bune se fac pentru oameni cât sunt în viață

Lăsați lacrimile mamelor să curgă, nu le mai opriți!

Mamele ar trebui să trăiască veșnic

Ne trăim viețile prin ecranul telefonului

Tu mai știi cum miros salcâmii?

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.

View Comments (5)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top